Stig Holmqvist har så många böcker och skivor hemma att det blir som ett eget bibliotek, men han går ändå ofta till Kållereds bibliotek.
Stig Holmqvist har så många böcker och skivor hemma att det blir som ett eget bibliotek, men han går ändå ofta till Kållereds bibliotek. Bild: Anna Mattisson

Biblioteken i Lindome och Kållered kan få meröppet

I framtiden kan det gå att strosa runt på biblioteken i Kållered och Lindome också när bibliotekarierna gått hem. I alla fall om det blir ett ja till meröppet, på kultur- och fritidsnämndens nästa möte.

ANNONS
|

Under torsdagen bestämmer kultur- och fritidsnämndens politiker om de vill att biblioteken i Lindome och Kållered ska få meröppet i framtiden. Säger de ja betyder det att låntagare över 18 år skulle kunna gå in på biblioteket med hjälp av lånekort och kod före och efter bibliotekets vanliga öppettider.

Då är ingen personal på plats, utan den bibliotekssugne får klara sig på egen hand och själv ta ansvar för sitt besök. Det skulle gå att låna och lämna böcker, hämta reservationer, använda datorer och internet, läsa tidningar, plugga och umgås.

Behövs för arbetande

Kålleredsbon Gunnel Andersson tycker att det låter som en bra idé.

ANNONS

– Jag tänker att det behövs för alla som arbetar så de kan komma till biblioteket på andra tider än när det brukar vara öppet, säger hon.

LÄS MER:Klart: Kållereds bibliotek ska flytta

Stig Holmqvist, som bor i närheten av biblioteket, tycker att öppettiderna är bra redan nu, men att det är skönt med extra flexibilitet.

– Det är bra. Det kan vara att man kommer på någon idé, då är det bara att gå ner till biblioteket, säger han.

Vilka tider som skulle gälla i Mölndal är inte bestämt än.

– Men andra kommuner har öppet några timmar på morgonen och till klockan 22 på kvällen, säger bibliotekschef Anette Hagberg.

Kållered först ut

Kållered blir först ut om politikerna säger ja. Där kan det bli aktuellt redan nästa år, då den nya biblioteket står färdigt.

– Man måste ha rätt förutsättningar i lokalen för att det ska fungera. I Stadsbiblioteket tror vi till exempel inte att det kommer att fungera. Det finns en större oro i centrum än i Kållered och lokalerna är större, säger Anette Hagberg och förklarar att stora ytor gör det lättare att saker sker i skymundan, vilket kan skapa en otrygghet.

LÄS MER:Åttondeklassarna i Mölndal ger ut en bok med skräcknoveller

Just att det ska gå att se in i hela biblioteket utifrån lyfts fram som viktigt ur säkerhetssynpunkt. I andra kommuner har det gått bra när lokalerna haft rätt förutsättningar, och det har varit relativt lite skadegörelse eller stölder.

Det behövs också speciell teknik i biblioteket, både för att komma in och så att sådant som belysning, lås och larm fungerar utan personal.

Risk för inkräktare

Anette Hagberg tror att meröppet blir ett bra sätt att öka tillgängligheten för invånarna.

– Vi har varit i kontakt med många kommuner som har meröppet. De har pratat med sina medborgare och alla tycker att det är bra, säger hon.

Kålleredsbon Emmanuel, som inte vill säga sitt efternamn, håller inte med. Han vill hellre se att biblioteket är öppet någon extra timme med personal än att det blir flera extra timmar utan.

– Jag tycker att meröppet är en dålig idé med tanke på säkerheten. Det vore bättre att ha öppet till åtta eller nio, med bibliotekarier, och sedan stänga så inga inkräktare kommer in. Annars vet man inte vad som händer, säger han.

För honom är det också viktigt att kunna be om hjälp om det är svårt att hitta något på biblioteket.

– Det behövs bibliotekarier när biblioteket är öppet, säger han.

Vill nå alla bibliotek

När det blir möjligt att starta meröppet också i Lindome är för tidigt att säga, menar Anette Hagberg.

– Vi tar ett steg i taget.

LÄS MER:Mötesplats för socialt utsatta riskerar stå utan lokal

Omställningen skulle kosta runt 120 000 kronor att införa. En rimlig summa, menar Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han tror på meröppet och ser Lindome och Kållered som en start.

– Jag tror att meröppet kommer påverka både Kållered och Lindome centrum positivt. Målsättningen om allt fungerar är att ha meröppet på samtliga bibliotek. Men det är mycket vi behöver lära oss: arbetsmetoder och rutiner och vi behöver lyssna av vad våra besökare tycker, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS