Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det är ett sätt för oss att erbjuda i alla fall lite mänsklig kontakt när vi nu tvingats ställa in andra aktiviteter, som bokcirklar och författarbesök”, säger Sofia Slottner. Arkivbilder
”Det är ett sätt för oss att erbjuda i alla fall lite mänsklig kontakt när vi nu tvingats ställa in andra aktiviteter, som bokcirklar och författarbesök”, säger Sofia Slottner. Arkivbilder

Biblioteken ska ge boktips över telefon

Från och med denna vecka lanserar biblioteken i Mölndal sin nya telefontjänst Bokkvarten. En möjlighet för alla som ringer in att både diskutera böcker man läst och få tips på nya läsupplevelser.

Tjänsten riktar sig framför allt till äldre personer som just nu i många fall sitter isolerade hemma utan möjlighet att besöka biblioteken som tidigare.

– Vi har ju fortfarande öppet, men då främst för snabba besök som återlämning eller upphämtning av reserverade böcker eller bokkassar, säger Sofia Slottner, bibliotekarie och programsamordnare på Mölndals stadsbibliotek.

– Men för många av våra äldre stammisar, där biblioteken tidigare var lite av en oas där man suttit ned en längre stund och pratat litteratur med oss som jobbar här, är det förstås inte samma sak. Det här är ett sätt att försöka sprida lite ljus och bidra till en meningsfull fritid även i dessa underliga tider, fortsätter hon.

Guida utifrån intresse

Under fyra torsdagar i vår, med start denna vecka, är nu tanken att man ska kunna ringa in till biblioteket för att få boktips med hjälp av en bibliotekarie.

– Men man får också gärna berätta om något bra man själv läst eller lyssnat på, eller diskutera specifika böcker och litteratur i allmänhet. På så sätt hoppas vi också kunna guida till andra böcker som vi tror kan locka en utifrån intresse, säger Sofia Slottner.

Digital IT-hjälp

Bokkvarten är ett samarbete mellan biblioteken i Mölndal och Träffpunkten Mölndal, där frivilliga volontärer också erbjudit sig att leverera beställda biblioteksböcker till de äldre om man inte kan eller vill hämta dem själv på biblioteken.

– Det är ett sätt för oss att erbjuda i alla fall lite mänsklig kontakt när vi nu tvingats ställa in andra aktiviteter, som bokcirklar och författarbesök, säger Sofia Slottner.

– Sedan erbjuder vi ju också sedan tidigare IT-hjälp per telefon två dagar i veckan för alla som har frågor rörande datorer, mobiler, surfplattor och annan teknik i vardagen.

Camilla Moestedt

[email protected]

Bokkvarten

Tjänsten är öppen under fyra torsdagar i vår:

11 mars, kl 11-12

18 mars, kl 11-12

25 mars, kl 11-12

1 april, kl 11-12

Bokkvartens telefonnummer är: 0790-60 44 38

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.