Bidraget till kulturskolorna halveras – ingen oro i Mölndal

Inför 2023 halveras bidragspengarna till kulturskolor i landet. Men det oroar inte Maria Wilhelmsson, kulturskolechef i Mölndal.
– För oss handlar det inte om så stora pengar, säger hon.

ANNONS
|

Under tisdagen presenterade den nya regeringen med Ulf Kristersson i spetsen sin budget inför 2023. Kulturen får sig en smäll när de budgeteras en miljard kronor mindre till nästa år. För Sveriges kulturskolor innebär det en halvering av det statliga bidrag som myndigheten Kulturrådet delar ut årligen. Av tidigare 200 miljoner kronor därifrån blir det endast 100 miljoner kronor kvar.

Gör utvecklingen snabbare

Mölndals Kulturskola brukar tilldelas runt en halv miljon kronor av Kulturrådets bidrag. För det pågående läsåret 2022/2023 fick de 550 400 kronor. Maria Wilhelmsson, kulturskolechef i Mölndal, berättar att bidraget går till utveckling av Kulturskolan.

– Det är ju alltid fantastiskt att kunna utveckla verksamheten med andras pengar om man säger så. Vi utvecklar oss hela tiden inom vår egen budget, men med bidrag som det här går utvecklingen mycket snabbare, säger hon.

ANNONS

Det minskade bidraget kan därför bidra till att Kulturskolan exempelvis inte kan utforska nya kurser och utöka utbudet i samma takt som tidigare.

– Det är klart att vi inte räknar med att vi kan få lika mycket pengar som tidigare, så vi får utgå från det, säger Maria Wilhelmsson.

"Det är tråkigt”

Den största delen av Kulturskolans budget kommer från kommunen. Inför det här läsåret sköt Mölndals stad dessutom till 700 000 kronor extra. Det gör att Maria Wilhelmsson inte känner någon större oro för verksamheten.

– Jag är inte så orolig. För oss handlar bidraget inte om så stora pengar, vi arbetar ju alltid stenhårt inom vår vanliga budget och har inte fått några indikationer på att den kommer att förändras, säger hon.

Trots att det inte finns någon oro för hur Kulturskolan i Mölndal ska klara sig med minskat statligt bidrag är det ändå en tråkig nyhet för Maria Wilhelmsson.

– Det är tråkigt, det är ju en känsla man får när regeringen väljer att dra ner på pengar till barn och ungas egna skapande. Att de stramar åt något som utgör en sån liten del i en statsbudget, säger hon.

Ett besked om hur mycket kulturskolorna får i bidrag av Kulturrådet brukar komma under den sena våren.

LÄS MER:Kulturskolan ställer in konserter och öppna hus

LÄS MER:Kulturskolan blir dyrare: Avgifterna kan höjas med 25 procent

LÄS MER:Kulturskolan i Mölndal kan bli dyrare – förslag om höjda avgifter

ANNONS