Biltjuven togs på bar gärning vid Rådasjön – nu döms han

Efter att en man i 60-årsåldern gripits misstänkt för flera stölder, bland annat ett bilinbrott vid Rådasjön, gjorde polisen en husrannsakan i mannens lägenhet. En av polismännen la märke till en svart väska som stack ut bakom kylskåpet i vilken de hittade över 240 000 kronor – uppdelat i femhundrakronorssedlar. Nu döms mannen för stöld, olovlig körning och näringspenningtvätt.

ANNONS
|

Det var i början av maj, i samband med en spaning för att upptäcka bilinbrott, som polisen fick syn på en man som betedde sig märkligt vid Rådasjöns badplats.

Enligt polisen på plats gick han omkring på parkeringsplatsen och drog i dörrarna till olika bilar. Efter en stund hittade han en bil där han kunde öppna bagageluckan. Han körde då fram sin egen bil och lastade över några saker till den.

När mannen sedan försökte köra därifrån blev han blockerad av en polisbil, och därefter gripen. Det visade sig dock inte vara några större värdesaker han fått med sig. Stöldgodset bestod av toapapper och en kasse med mat.

ANNONS

– Jag har tagit det där. Jag öppnade bilen som var olåst, sa mannen när han förhördes av polisen.

Fyndet bakom kylskåpet

Senare samma dag gjordes även en husrannsakan i mannens lägenhet, som ligger i Partille kommun. Polisen hittade bland annat en glaskrossare och efter ytterligare letande märkte de att något skymtade fram bakom mannens kylskåp.

När de sköt fram kylskåpet för att titta närmare hittade de en svart väska som visade sig innehålla över 240 000 kronor – i kontanter. De flesta av pengarna var uppdelade i 500 kronors-sedlar.

Den misstänkte själv hävdade att det var hans egna pengar som han sparat ihop under ”många, många år”.

– Det är aldrig någon som sagt att jag inte får ha kontanter hemma och så är jag en sån där kontantmänniska. Jag har sparat mycket, jag kan förstår att det är lite konstigt, säger mannen i polisförhör.

”Ingen vet om det här”

Han menar att han inte har några bevis på att pengarna inte kommer från brottslig verksamhet, men hävdar samtidigt att polisen inte har några bevis på att de gör det.

– Jag är ingen slösare och har lagt undan genom åren. Det är ingen annan som vet om det här heller, inte ens mina närmaste vet om att jag har pengar hemma, säger han i polisförhör.

Polisen misstänkte däremot att pengarna kunde komma från brottslig verksamhet vilket ledde till att mannen förutom olovlig körning och tre stölder, varav två skedde i Mölndal, även misstänktes för grovt penningtvättsbrott.

Mannen visade sig även sen tidigare vara dömd för ett stort antal inbrott, bland annat stölder från bilar. Han åtalades vid Göteborgs tingsrätt, nyligen hölls huvudförhandling i målet och i dagarna kom domen.

Döms till fängelse

Tingsrätten konstaterar att det finns en del som tyder på att mannens pengar härrör från brott. Men eftersom mannen hävdat att han fått utbetalningar från Försäkringskassan kontant kan det enligt domen ”inte lämnas utan avseende och är inte motbevisat av åklagaren”.

Det går även att se att mannen fått vissa medel utbetalda som tidigare varit i beslag när han frigavs från anstalt efter ett längre fängelsestraff.

Tingsrätten ser det inte som omöjligt att mannen kunnat leva på de medel som hittats. Därför friar de honom från misstanken om grovt penningtvättsbrott men gör istället bedömningen att det rör sig om näringspenningtvätt.

De skriver i domen: ”Det sätt på vilket NN har förvarat sina kontanter är anmärkningsvärt och kan inte förstås på annat sätt än att hans syfte skäligen kan antas ha varit att dölja att kontanterna härrör från brott eller brottslig verksamhet.”

Nu döms mannen för tre fall av stöld, två fall av grov olovlig körning och näringspenningtvätt till fängelse i sex månader. Han ska även betala skadestånd på strax över 20 000 kronor till de som han stulit ifrån.

LÄS MER:Polisens varning: Så tänker tjuvarna i sommar

LÄS MER:Rutor krossades vid fyra bilinbrott i Mölndal

LÄS MER:Här är områdena som drabbats värst av bilinbrott i Mölndal: ”Svärtar ju ner”

ANNONS