Bilträff hölls på Motorgården i Hällesåker under skinande vårsol – sedan blev det cruising

Skinnväst, korv med bröd, smattrande motorhuvar och en karavantur till Eskilsby. Ja, Motorgårdens vårrally hade verkligen allt och lite till.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Rally, cruising, bilträff, raggarrunda, vårfest. Vad man väljer att kalla det är kanske inte så noga, bara huvudingredienserna finns med: jänkarbilar, kromade lister, solsken, musik och goda vänner.

På utdöende? Inte här

Lägg en crusingrunda till Eskilsby och korv med bröd på det, och du har den perfekta vårdagen för motorintresserade unga och äldre.

– Sånt här håller på att dö ut, säger en Lindomebo som föredrar att vara anonym.

Han tillägger:

– Återväxten är inte så god, de flesta som jag träffar på de här träffarna är en bra bit över 40. Men här i Hällesåker går man faktiskt mot strömmen. Det är en levande motorgård. Här finns både unga och gamla.

En trygg plats

Laila Olsson har kört sin röda 60-tals-Pontiac från hemmet i Vrestaby för att delta i vårrallyt denna lördag. Hon håller med om att den stora tjusningen med Motorgårdens verksamhet är att den knyter samman motorintresserade i alla åldrar.

– Jag är uppvuxen i Hällesåker och har själv hängt här på kvällarna när jag var 14, 15 år. Mina föräldrar visste att det var lugnt eftersom det fanns äldre här. Det är fortfarande så. Det är blandade åldrar, man behöver inte vara orolig för att skicka hit sin 15-årige son. Alla vet vem den andra är och det händer ingenting. Och skulle det mot förmodan hända något finns det folk som tar hand om en, säger hon.

Hennes vän Anna Thoresson, bosatt i Eskilsby, håller med.

– Här ser man att det kommer nya raggare hela tiden. De unga är här och de växer in i det. Det är jätteroligt.

Är du raggare?

Hon tvekar.

– Nja. Det skulle jag nog inte säga, inte egentligen. Bilentusiast är ett bättre ord. Tyvärr har namnet raggare fått en lite dålig klang i medierna. Det här är bilar som kostar väldigt, väldigt mycket pengar, och folket som hänger här viger sina liv åt att bevara dem, och på det sättet bevara en kultur. Men det skrivs eller sägs aldrig någonting om det, säger hon.

Vart bär det av nu?

– Nu ska vi snart ut och åka en runda. Det är inte helt bestämt än vilken rutt, men det brukar vara någon som tar täten. Sedan stannar vi på återförsäljaren Yankee parts i Eskilsby, och där blir det korv med bröd. Det är inte helt fel.

En vägfest

Jonathan Nagel är medlem i föreningen som driver Motorgården. Han kallar rundturen för en vägfest.

– Ja, det är nästan så. Och sen när vi är klara med den kommer vi tillbaka hit för en kvällsfest med coverband på gården.

Han bor i Kungsbacka, men vistas ändå regelbundet i Hällesåker eftersom Motorgården börjat bli unik i sitt slag.

– Det finns knappt såna här ställen kvar eftersom lokalhyrorna är så dyra. Men vi är många som betalar medlemsavgift, på det viset har vi råd, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS