Blåsigt väder väntas resten av veckan – vilket lett till att snittpriserna på el sjunkit

Hela veckan ut kommer Mölndalsborna få räkna med blåst och regn. Uppsidan med det ruggiga vädret är dock att timpriserna på el sjunker.
– Jag tror inte jag har sett en så här hög andel vindkraft på väldigt länge, säger Markus Fischer, pressekreterare hos Vattenfall.

ANNONS
|

I och med oktober har höstrusket dragit igång på riktigt.

– Det kommer fortsätta vara blåsigt några dagar framöver. Under torsdagen och fredagen kommer det vara någon skur och hårda vindbyar, säger Viktor Bergman, meteorolog hos SMHI, och fortsätter:

– Till lördagen ser det ut som att molnigheten lättar och vi kan få lite mer sol. Vinden avtar nog litegrann men det kommer fortsätta kännas som ganska blåsigt. Till söndagen blir det något liknande, möjligt att vinden avtar ytterligare lite till, men jag skulle säga att det blir blåsigt resten av veckan.

Blåsten ökar vindkraften

Även om det kanske inte är så behagligt att vara utomhus i det rådande vädret kan det däremot vara bra för plånboken i och med att vindkraften då drar igång ordentligt.

ANNONS

– Det blåsiga vädret gör att elpriserna blir betydligt lägre än vad det varit på sistone, säger Markus Fischer, pressekreterare hos energiföretaget Vattenfall, och fortsätter:

– Jag tror inte jag har sett en så här hög andel vindkraft på väldigt länge. Vanligtvis kan den ligga på 10–20 procent av den totala elproduktionen, eller bara några enstaka procent vid högtryck med lite vind ibland. Just nu står den nästan för hälften.

Lägre timpriser på el

På sin hemsida listar Vattenfall snittpriser för el. Dessa är i sin tur vad det kostar för antingen elbolag eller privatpersoner att köpa el. Mölndal ingår i elområde 3, och under onsdagen nådde priserna där en topp på drygt 80 öre per kilowattimme vid klockan 10 på förmiddagen.

Jämför man med samma tid under torsdagen hade priserna sjunkit till 12 öre per kilowattimme.

– Just nu kan man säga att det är el-rea. Ofta har det varit betydligt dyrare i södra delar av landet den senaste tiden, säger Markus Fischer.

Vindkraft

Hur enskilda hushåll i Mölndal påverkas ekonomiskt av de lägre timpriser som blåsten för med sig kan dock variera beroende på vad man har för elhandelsavtal.

– Det första alternativet är att man har ett fast elavtal, och då påverkas man inte alls. Det andra är om man har rörligt avtal, vilket innebär att man får månadsgenomsnitt på elpriserna. Då kan priserna som är nu ge en liten påverkan, men inte så stor – enskilda timmar eller dagar spelar inte så stor roll, säger Markus Fischer och fortsätter:

– Det tredje alternativet är att man har ett timavtal, med det är är relativt ovanligt. Då betalar man den kostnad och de pris som är då man förbrukar. Då gäller det att man är medveten och försöker styra sin elförbrukning – att man inte använder mycket el under de timmar den kostar som mest.

LÄS MER:Så lyckades Mölndals stad undvika de höga elpriserna: ”Tack vare strategin”

LÄS MER:Så agerar kommunen om elen slås av

LÄS MER:Lokala företag i Mölndal kämpar med de höga elpriserna: ”Alla lider”

ANNONS