Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förslaget innebär att den nya förskolan ska byggas i dungen bakom Carin Arenäs. Foto: Oskar Avedal
Förslaget innebär att den nya förskolan ska byggas i dungen bakom Carin Arenäs. Foto: Oskar Avedal

Boende vill stoppa förskolan i Hålsten

Planerna på att bygga en ny förskola i Hålsten har väckt motstånd. Boende i området har startat en namninsamling för att stoppa arbetet.

Mölndals-Posten har tidigare berättat att en förskola för 140 miljoner kronor kan byggas i Hålsten. Planen är att den nya förskolan ska kunna ersätta Rävekärrs förskola som redan förra året dömdes ut som för gammal. Samtidigt är den nya förskolan ett steg i att möta det generella behovet av förskoleplatser som finns i östra Mölndal.

Läs mer: De får förskoleplats en mil från hemmet: ”Det håller inte”

Förslaget har väckt en hel del debatt bland de boende i området, där en grupp valt att starta en namninsamling mot bygget.

Två huvudsakliga argument har lyfts för att stoppa projektet: trafiksituationen och det faktum att dungen används mycket av de boende i området.

– Vi drog igång en namninsamling för att vi är väldigt oroliga för trafiksituationen. Vi är ju inte emot just att det byggs en förskola, utan det är platsen som är illa vald med tanke på att det kommer vara så mycket trafik, säger Maria Mentor som är en av de som startat namninsamlingen.

Förutom de två huvudargumenten lyfts även distansen från Rävekärrs förskola och marken som förskolan ska byggas på upp som argument för namninsamlingen.

Carin Arenäs är boende i området och delar även hon oron över det nya bygget.

– Dungen och dammen tycker vi är fantastiska. Med grodyngel på våren och skridskor under vintern. I år har vi skottat dammen och åkt mycket skridskor på den, säger Carin och fortsätter:

– Sen är det klart att en förskola kanske behövs men vi tycker att det är en illa vald plats. Dels är trafiken redan galen med bussar som går längs med gatan. Sen är det ju barn som går till skolan den här vägen också.

– Det är ju frågan om de kan det sedan, fyller Maria Mentor i.

När bussen passerar på Nybyggaregatan blir det trångt. Det är bland annat det som oroar de boende i området. Foto: Oskar Avedal
När bussen passerar på Nybyggaregatan blir det trångt. Det är bland annat det som oroar de boende i området. Foto: Oskar Avedal

Nybyggaregatan idag är ingen genomfartsgata för vanlig trafik utan endast bussar kan köra igenom. Men när bussar ska mötas kan det bli trångt. En anonym granne visar en video där bussarna tvingas köra långt upp på trottoarerna för att kunna mötas.

I skrivande stund har namninsamlingen samlat 90 underskrifter under de cirka tre dagar som den varit aktiv.

Claesson: ”Förstår oron”

Marcus Claesson (L) är kommunalråd och ordförande i plan- och exploateringsutskottet.

– När KS såg ärendet första gången i april 2020 var jag kritisk till det tunna underlaget. Fastighetsavdelningen hjälpte till att komplettera med tidsplan, information om att det fanns en detaljplan från 1989 och om dess möjligheter och begränsningar. Information kring trafikflöden eller trafiksäkerhet saknades helt, men vi fick svar att en trafikutredning skulle göras. Alla kände ju till köerna under högtrafik i östra Mölndal redan då.

Marcus Claesson berättar att planen är att bygga ny förskola i Hålsten, och därefter göra plats för Rävekärrs nya grundskola genom att riva Rävekärrs förskola. När Rävekärrs grundskola är invigd kan gamla grundskolan rivas och göra plats för Rävekärrs nya förskola.

– Jag förstår de boende som säger gör rätt gör om. Det är bara det att alla skriver så när de inte gillar det man tar fram. Det gäller att hitta den minst dåliga lösningen. Det jag skulle önska är att få veta hur skolnämnd och lokalförsörjning tänker med förskolor generellt i östra Mölndal. De är äldre och inte så stora vad jag vet.

– I detta fallet har vi uttömt möjligheterna på ytor som jag kan se, eftersom det tyvärr inte ser ut att bli någon förskola vid Delbanco. Det är om man kan hitta ytor i Rävekärr, kanske där det står tillfälliga bostäder idag. Vi är i pressat läge. Vi behöver fler förskoleplatser i centrala Mölndal.

Kommunstyrelsen beräknas ta upp ärendet på mötet onsdagen den 24 februari.

Oskar Avedal

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.