Boenden evakuerades från sina hem i Kållered – fick knappt med sig något

Flera av grannarna fick evakuera när branden bröt ut på gården Hultet under natten. Med mindre än en dag kvar före julafton ser det lite dystert ut för de drabbade. Det kan bli så att de inte får tillgång till sina bostäder förrän i morgon.
– Vi har ju alla våra julklappar är där hemma, säger en av de som bodde närmast gården.

ANNONS
|

LÄS MER:Grannarna Linda och Peter såg storbranden på gården Hultet

En ladugård i Kållered stod i brand under natten mot torsdagen. I byggnaden fanns gasflaskor och därtill en explosionsrisk. Räddningstjänsten tillsammans med polisen valde därför att evakuera de fyra grannhushållen som låg närmast ladugården. En av de som fick evakuera sitt hus är Carl Dewill.

– Jag blev väckt av blåljus och brandbilar som rörde sig i området så jag har följt hela situationen från klockan fyra. Sedan kom polisen vid kvart i fem och sa att det kan vara aktuellt med evakueringen, säger han.

Han berättar att vid den tiden såg han inga lågor från ladugården men förstod allvaret en stund senare.

ANNONS

– Man såg att det kom flera bilar vid den tiden. Vid halv sex såg jag lågor som var 20 meter höga och då uppfattade jag att det var dags att dra härifrån, säger Carl Dewill.

Carl Dewill var en av personerna som fick utrymma.
Carl Dewill var en av personerna som fick utrymma. Bild: Privat

LÄS MER:Drönare flyger in över branden i Kållered: ”Ska göra en ny bedömning”

Fick inte med oss något

Evakueringen gick såpass snabbt till att de evakuerade inte hann få med sig särskilt mycket grejer.

– Vi blev väckta mitt i natten av polisen, vi fick evakuera vårt hus. Det enda vi fick med oss var lite kläder och våra mobiltelefoner. Och sen vår dotters bästa gosedjur, säger en av personerna som fick sitt hus evakuerad, säger ett av hushållen som fick evakuera och fortsätter:

– Men jag måste säga att polisen och räddningstjänsten har varit väldigt behjälpliga mot oss. Det var en man som hjälpte oss med försäkringsfrågor.

Vid halv sex knackade polisen hemma hos Carl Dewill. De bad honom och hans familj att evakuera huset. Det gick snabbt till berättar han.

– Jag fick bara med mig min telefon och de kläderna jag har på mig.

Julklappar fast i huset

Till en början var det oklart om när de boende skulle få komma hem igen.

– Vi är väldigt trötta och det är ovisst för alla hade planer dagen före julafton. Vi får ju inte gå till huset, som är jättenära. Vi har alla våra julklappar där. Nu funderar vi över hur vi ska göra och vart vi ska ta vägen, säger en av de som bodde närmast gården.

Carl Dewill berättar att de hade planer på att fira jul med släkten i Uddevalla men han tänker mer på sina barn och deras julklappar.

– Stora delar av julklapparna har vi i Uddevalla men jag tänker mer på barnen, så att de får sina klappar, säger han och tillägger:

– Det hade inte skadat om man hade fått med sig kläder som man har tänkt sig för julfirandet. Förhoppningsvis kan vi komma in i huset i morgon men vi får se.

Dock höll räddningstjänsten ett möte senare på eftermiddagen kring detta.

– Efter lunch kommer de som bor i närheten att få komma in till sina bostäder, men tyvärr inte få stanna kvar över natten. Vi kommer att jobba där hela natten, säger insatsledaren Svante Carlsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS