Bogdan följer kriget i Ukraina från hemmet i Mölndal: ”Galenskap”

För sex år sedan flyttade Bogdan Karpiak från Ukraina till Sverige. Nu bor han i Bifrost och ser sitt hemland bli invaderat och bombat.
– Min pappa ringde mig från Ukraina och sa: ”Nu är det krig”.

ANNONS
|

För några dagar sedan levde Bogdan Karpiak ett relativt vanligt liv i Bifrost. Han har nyligen doktorerat på Chalmers och söker jobb i Sverige. Men förra torsdagen kom beskedet han länge fruktat: Ryssland invaderade Ukraina.

– Jag var inte förvånad. Allt pekade på det, men det är svårt att acceptera, säger Bogdan Karpiak.

LÄS MER:Laura samlar in förnödenheter till sårade vid ukrainska gränsen

Under veckan som gått har han följt nyhetshändelserna intensivt, samtidigt som han hållit kontakten med familj och vänner i Ukraina.

– Jag är född och uppvuxen i Lviv i västra Ukraina, och mina föräldrar kommer därifrån. Jag flyttade till Sverige 2015 för att studera.

ANNONS

Bogdan Karpiak har en syster som bor i Tjeckien, och när kriget bröt ut var även hans mamma där.

– Hon åkte innan det hände och var bara hos min syster för att hälsa på, men när kriget kom kunde hon förstås inte åka tillbaka, säger han.

Pappan flydde över gränsen

Däremot var hans pappa kvar i Lviv fram tills i tisdags.

– Alla i familjen sa till honom att lämna landet men han ville inte åka först. När Putin bytte strategi och började bomba stora städer så ändrade han sig. Tillsammans med några andra släktingar tog han sig över den polska gränsen med bil.

Att han inte lämnade direkt har sina förklaringar.

– Han har byggt sitt hus själv och levt hela sitt liv i Ukraina. När man lämnar sitt land kan man aldrig veta vad man kommer tillbaka till.

När pappan var i säkerhet kunde Bogdan andas ut något, men han har fortfarande släkt i landet och är orolig för vad som ska hända framöver.

– Sanktionerna mot Ryssland är bra men det räcker inte. Det Ukraina behöver nu är vapen för att försvara landet, det är det som gör skillnad i det här läget, säger han.

Hur är det att följa med i allt som händer nu?

– Bara att läsa nyheterna och få det här flödet av galenskap gör att man blir spänd och påverkad. Jag har gått till ryska konsulatet i Göteborg flera gånger, för att vara med och protestera mot vad den ryska regimen gör, säger han.

Tacksam för stödet

Bogdan har inte bara sett kriget på avstånd. En vän till honom har flytt till Sverige och bor nu hemma hos honom i Mölndal.

– I princip hela hennes familj är kvar där i Lviv. Hennes syster funderade på att följa med men hennes man måste kriga och kunde inte lämna landet, så hon valde till slut att stanna.

Hur han själv skulle ha reagerat om han befann sig i Ukraina när kriget kom vet han inte.

– Jag har funderat på det, men man måste nog vara där för att veta. Min vän som flytt all den här galenskapen sa i dag att hon, efter några dagar här, börjar komma tillbaka till sig själv efter alla larm och allt som hände där, säger Bogdan.

Livet stannar inte

Trots allt som pågår försöker han och vännen att leva på. Mitt i allt det fruktansvärda fortsätter dagarna med vardagssysslor och jobbansökningar.

– Livet stannar inte, men det är jobbigt. Jag har haft svårt att koncentrera mig och märker att jag sover sämre. Samtidigt är jag säker här och kan leva ett bra liv, det här handlar inte om mig, säger han.

Bogdan är övertygad om att det här är början på slutet för Putins styre, men är rädd för hur länge våldet ska pågå.

– Nu följer hela världen vad som händer och jag är tacksam för alla som protesterar och går ut på gatorna. Om Putin inte stoppas nu så kommer han fortsätta. Frågan är bara hur många liv som måste förloras.

LÄS MER:Mölndalsborna bunkrar mat – pasta och konserver säljer slut

LÄS MER:SD: Mölndal inte rustade för en flyktingvåg

LÄS MER:Krigsbilder på Tiktok – så pratar du med ditt barn

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS