Bostadsjättens test: Lägenheter till halva priset

Bostadsbolaget OBOS ska testa en ny delägarmodell i samband med att 83 nya bostäder byggs i Pedagogen Park. Modellen innebär att köparen bara behöver köpa delar av boendet medan resten ägs av bostadsbolaget.

ANNONS
|

Den nya delägarmodellen innebär att ägaren bara behöver köpa mellan 50 och 90 procent av boendet, medan bostadsbolaget äger resten. Det gör också att inkomstkraven på den som köper kan vara upp till 20 procent lägre än de hade varit i vanliga fall. Detta gäller dock bara fem av de 83 lägenheterna. Modellen har funnits sedan tidigare hos bland annat HSB, men det här första gången som den testas i Mölndal.

– Det är en modell som ger möjlighet för fler att äga sin bostad. Det är ett sätt att sänka trösklarna till bostadsmarknaden, säger Malin Svensson, vd på OBOS Kärnhem.

ANNONS

LÄS MER:Goco i Åbro tar stora kliv framåt – första hyresgästen flyttar snart in i nya området

Försäljningen börjar på tisdagen

Bostadsrättsföreningen Prefekten är namnet på det nya bygget, och på tisdag inleds försäljningen av de nya bostäderna. Till största delen handlar det om vanliga bostadsrätter och storleken kommer att variera från enrumslägenheter på 26 kvadratmeter till fyrarumslägenheter på 95 kvadratmeter. Priset på bostäderna varierar också därefter, men en medelstor tvåa väntas exempelvis kosta drygt två och en halv miljon kronor.

De boende i Brf Prefekten kommer bland annat att få ett gemensamt gym och ett gemensamt växthus. Dessutom kommer man att ha en cykelpool.

LÄS MER:MK Pionjär får grönt ljus för ny motocrossbana i Rävekärr

Flera andra byggprojekt på gång i området

Vid Pedagogen Park pågår just flera nya byggprojekt där bland annat Skanska och Aspelin Ramm varit involverade. Totalt handlar det om cirka 1 100 bostäder i olika former som väntas växa fram de närmaste åren. Malin Svensson är inte förvånad över att det finns ett stort intresse för området.

– Det har ett bra centralt läge med gott om grönområden, skolor och förskolor. Så vi tycker att det har många kvaliteter, säger hon.

LÄS MER:Nu växer 500-miljonersbygget fram på Idrottsvägen i Mölndal

Tre år till inflyttning

Hittills har bolaget fått in över 1 000 intresseanmälningar för de nya bostäderna. Själva bygget påbörjas under våren 2022, och väntas stå helt klart sommaren 2024. OBOS genomför byggprojektet i samarbete med AF-gruppen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS