Boxern från Kållered kan ta hem titeln Årets blodgivarhund: ”Han tycker det är roligt”

I juni fyller boxern Dumle åtta år och faller för åldersstrecket. Men han har ändå chans att kröna sin karriär genom att bli Årets blodgivarhund.
– Jag tycker redan han är en vinnare, säger matten Eva Nordin.

ANNONS
|

Mölndals-Posten är med vid det allra sista tillfället som Dumle ska tappas på blod. Det görs, som alltid när det gäller boxern från Tulebo, på Anicuras djursjukhus i Högsbo, mittemot där Göteborgs en gång så ansenliga bryggeri låg.

Dumle verkar var helt klar över vad som ska ske och är inte det minsta nervös, för svansen viftar konstant.

– Han är så lugn och trygg. Jag upplever att han tycker det är roligt att komma hit, säger Eva Nordin.

LÄS MER:Här är populäraste hundnamnen i Mölndal – och den hundrasen skaffar vi helst

Saknar en anti-gen

Boxer är en av sju hundraser som oftast används som blodgivare. Anledningen är att boxrar, liksom exempelvis schäfrar och dobermann saknar en anti-gen vilket gör dem till universalblodgivare.

ANNONS

– Hundar har jättemånga olika blodgrupper. Men det som är gemensamt för de sju raserna är anti-genen och att deras blod är negativt. Det går att ge till nästan alla hundar, säger Maria Brandberg, legitimerad djursjukskötare.

När hon kommer in i rummet slår svansen på Dumle frenetiskt från sida till sida.

– Maria frågade när vi var på ettårskontroll om vi ville bli blodgivare. Dumle blev testad, platsade och sedan dess har vi bara kört på. Det är en jättekul grej, säger Eva Nordin.

Dumle

Ras: Boxer, hane.

Ålder: Åtta år i juni.

Bor: Tulebo, Kållered.

Familj: Matte Eva Nordin, husse Esko Pukema, deras två utflyttade barn samt ”syskonen” mellanpudeltiken Fina (8) och boxertiken Baileys (14 månader).

Gillar: Köra kamplek med någon leksak som matte håller i.

Det bästa i livet är: Att bada. ”Vi har en husvagn på Galtö utanför Strömstad och när vi är ute med båten och lagt till vid någon ö, så tar han fart och slänger sig i vattnet. Sedan dyker han ner till botten och hämtar upp ostronskal, nästan som en sjöfågel”.

Favoritmat: Äter rått kött. ”Men mat är inte hans högsta prioritet”.

Aktuell: Som en av åtta hundar med chans att bli Årets blodgivarhund.

Får tackbrev för blodet

Matte Eva driver sedan början av 2000-talet hundskolan Hund i focus, hemma i Tulebo. Men det var först med Dumle som hon kom i kontakt med blodgivning.

– Första vinsten är att han tycker det är så roligt, sen blir han friskkollad varje gång han ska tappas och när hans blod har använts får vi hem ett tackbrev. Den omedelbara responsen är värd hur mycket som helst, säger Eva Nordin.

På golvet i undersökningsrummet sätter Maria Brandberg sig på knä framför 35,6 kilo Dumle. Han lyfter vant upp höger framben så att Maria kan ta blodprov och sätta en kanyl för dropp. Efter det blir det ansiktspuss och fritt slickande av glasögon.

LÄS MER:Patrik och Stella skrämmer bort vildsvinen från Balltorp

Blodet tas till labbet för att se så att allt är som det ska. Under tiden blir han undersökt av veterinär Anna Edlund.

– En sån fin kille. Det är verkligen inget fel på dig, säger hon lagom till att labbsvaren ger klartecken för blodtransfusion.

Ingår i Wall of fame

På självklar plats i Wall of fame på Anicuras djursjukhus i Högsbo.
På självklar plats i Wall of fame på Anicuras djursjukhus i Högsbo. Bild: Martin Björklund

Dumle började lämna blod efter han fyllt ett år. Senare i juni fyller han åtta och faller därmed för åldersstrecket. Under den tiden har han tappats sammanlagt elva gånger. Att hans bild är uppsatt på sjukhusets Wall of fame är en självklarhet och i tävlingen Årets blodgivarhund som utses 14 juni är han en av åtta nominerade, den enda från Göteborgsområdet.

– Jag tycker redan han är en vinnare, oavsett hur det går i tävlingen, säger Eva Nordin.

Så blir din hund blodgivare

Kontakta ett djursjukhus.

Hunden ska vara 1–6 år och väga minst 27 kilo.

Den får ej ha varit utomlands, mottagit blodtransfusion och är det en tik får den inte ha varit parad.

Sju raser saknar en anti-gen som gör dem till universalblodgivare. Därför är de klart vanligast inom blodgivning. Raserna är: flatcoated retriever, boxer, schäfer, dobermann, rhodesian ridgeback, greyhound och riesenschnauzer.

Inför transfusionen får Dumle en dos lugnande, så kallad sedering. Det är inte detsamma som narkos, påpekar djursjukskötaren Maria Brandberg.

– En del djursjukhus tappar bara på vakna hundar, för att få hundens tillstånd. Men vi upplever att tappningen blir mindre stressad för hunden när den fått sedering, säger hon.

– När man ser Dumle komma hit har han redan gett sitt medgivande, så glad som han är, säger Eva Nordin.

Viftar på svansen

Efter någon minut har Dumle lagt sig till rätta på en filt och lyfts upp på en undersökningsbord. Han får bomull i öronen då hörseln blir överdimensionerad av sederingen och därefter påbörjas själva tappningen. 450 milliliter, plus/minus tio procent blod plockas ut innan Dumle vaknar upp knappt 20 minuter senare.

Lite lätt groggy och återburen till golvet orkar han inledningsvis knappt hålla upp huvudet. Men svansen viftar och en minut senare är han åter på benen.

– Nu har vi gjort vårt. Det känns lite vemodigt att inte få lämna fler gånger men jag har ju en boxer till där hemma. Det kanske kan bli något med henne, säger Eva Nordin.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS