Bruce Springsteens fotograf kan berätta sin historia i Sommar i P1

Mölndalsbon Jan M Lundahl är en av dem som kan bli ”lyssnarens sommarvärd” i Sommar i P1. Om så, tänker han berätta hur det gick till när han blev Bruce Springsteens turnéfotograf. Men samtidigt finns det en till historia.
– Jag kommer också att berätta om när min mamma utvecklade Alzheimers, säger han.

ANNONS
|

Trots sin unika historia om Bruce Springsteen är det första gången som fotografen Jan M Lundahl söker till det populära programmet Sommar i P1.

– Jag hörde en liten blänkare om programmet och eftersom jag är ganska impulsiv så ringde jag direkt, säger Janne Lundahl, som han heter när han inte är fotograf.

För att bli ”lyssnarens sommarvärd” Behöver man spela in sig själv och det gör man genom att ringa upp en telefonsvarare. Sedan är det bara att börja prata.

– Jag trodde inte att jag skulle bli utvald först. Eftersom jag hade uppfattat lite fel. Man skulle säga sitt namn först men jag sa det sist.

ANNONS

LÄS MER:Fartkameran på Spårhagavägen är tillbaka i fårhagen

Men ändå fick han det där bekräftelsesamtalet om att vara en av åtta som kan väljas ut till att bli ”Lyssnarens sommarvärd”.

– Jag blev lite förvånad, men jag blev också fantastiskt glad. Jag kanske var 10 eller 12 år när jag började lyssna på programmet. Och det vore kul att dela med sig av min historia. Om någon annan hade berättat den hade jag tyckt det var bra lyssning.

Jan M Lundahl turnéfotograf för Bruce Springsteen. Arkivbild 2009.
Jan M Lundahl turnéfotograf för Bruce Springsteen. Arkivbild 2009. Bild: Fredrik Hofflander

Så blev han Bruce Springsteens fotograf

Historien började med Janne Lundahls livs allra första köp av LP. Omslaget pryddes av Bruce Springsteens ansikte. Han fastnade både för bandet och för fotot. Nu skulle 13- åringen satsa på att bli fotograf.

På Sveriges radios hemsida kan man höra ett kort utsnitt av vad Janne Lundahl tänker berätta om han är den som blir vald:

”Där satt jag med min glass i Kungsträdgården och plötsligt kom han gående rakt emot mig Nils Lofgren, gitarrist i husguden Bruce Springsteen and The E Street Band, i egen gestalt! Av en slump hade jag med mig bilder jag hade tagit 1999 på dem och jag fick äntligen möjligheten att visa bilderna för någon i bandet. Jag tog mod till mig och stoppade Mr Lofgren och frågade.”

Han stannade upp och tittade på bilderna. Det slutade med att han tog en hel bunt och fick Jan M Lundahls telefonnummer. Ett år senare fick han ett samtal och då frågade Nils om han kunde använda bilderna i hans egen karriär. Men än viktigare om han ville följa med bandet på deras Norden turné.

”Min mamma utvecklade Alzheimers”

Sedan år 1999 är Jan M Lundahl Bruce Springsteens turnéfotograf, men allt är inte som det verkar – han bär med sig en annan historia.

–Jag kommer att berätta om alltifrån att min ensamstående mamma lät mig få en kamera till att jag såg Nils Lofgren, men också när min mamma utvecklade Alzheimers. Jag kommer också ta upp hur det är att se någon försvinna, säger Janne Lundahl och fortsätter:

– När jag fotar så försöker jag att fånga ögonblicket och bevara känslan. Det går lite hand i hand med att bevara minnet av mamma, så som det var innan hon fick Alzheimers. Jag vet inte om du har upplevt någon i din närhet som har Alzheimer, men det är helt värdelöst att se på.

LÄS MER:Lucas Simonsson och hans humorgrupp JLC tar en paus

Fotat fler världsartister som Madonna

Jan M Lundahl är vaktmästare på Partille arena och frilansfotograf till vardags.

– På arenan planerar vi och gör en jätteinsats för massvaccinationerna, men fotoväg har jag planerat in lite bröllop. Men jag kommer också att fota Seventh Crystal. Det är ett upcoming hårdrocksband.

Men totalt har han fotograferat i 40 år, och i 30 av de åren har bilder även tagits på flera världsartister som bland annat Madonna och AC/DC.

– När jag ser tillbaka på allt så har jag ett leende från mungiporna upp till öronen. Men jag hoppas också att det inte är över med de här otippade händelserna – det är dem jag ser fram emot.

Och vem vet, det kanske blir det Mölndalsbon Jan M Lundahl, eller Janne Lundahl som han kallar sig till vardags, som får berätta just sin historia i Sommar i P1 den 14 juli i år.

LÄS MER:Ikeas nya varuhus i Kållered förstärks med robotar

Lyssnarnas sommarvärd genom tiderna:

2007: Peter Martinsson, Göteborg

2008: Yrsa Walldén, Torna Hällestad, Lund

2009: Håkan Nilsson, Ljusne

2010: Tina Jansson, Örebro

2011: Monika Nyström, Åkersberga

2012: Björn Lindeblad, Göteborg

2013: Martha Ehlin, Göteborg

2014: Sebastian Kirppu, Malung

2015: Herman Geijer, Stockholm

2016: Emilia Lind, Umeå

2017: Tommy Ivarsson, Kungälv

2018: Jonas Waltelius, Linköping

2019: Madeleine In Hwa Björk, Vikbolandet

2020: Torbjörn Johannesson, Halmstad

ANNONS