Michael Berglin, tillförordna vd på Serneke, Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården och Åsa Hedengren, vd på Specialfastigheter grävde vid Sagsjöns kvinnoanstalt.
Michael Berglin, tillförordna vd på Serneke, Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården och Åsa Hedengren, vd på Specialfastigheter grävde vid Sagsjöns kvinnoanstalt. Bild: Anna-Lena Lundqvist

Bygget är igång – nu får Lindome ett större kvinnofängelse

Det har diskuterats länge. Nu är bygget officiellt invigt. 2024 kommer Sagsjöns kvinnoanstalt i Lindome att ha fler än dubbelt så många platser som i dag.

ANNONS
|

Just nu finns det plats för 35 intagna på Sagsjöns kvinnoanstalt. Om tre år, när det stora byggprojektet är avslutat, kommer den siffran att vara 77.

– Det är en viktig satsning som stärker möjligheten till ett kvalitativt verkställighetsinnehåll för kvinnor. Kriminalvården bygger nu ut anstalter och häkten över hela landet för att möta det ökade platsbehovet, säger Martin Holmgren, generaldirektör för Kriminalvården, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Mats Janson återvänder till Lindome Gif – blir klubbchef

Det var just Martin Holmgren som fick hedersplatsen i mitten när ett traditionsenligt första spadtag togs vid anstalten på torsdagen.

– Det primära syftet med utbyggnaden har varit att få en kriminalvård som är modern och med ett likvärdigt innehåll för kvinnor som för män. Det är en kapacitetsökning inte bara i antalet platser. Det är också en säkerhetshöjande insats. Vi förbereder dessutom för en avdelning särskilt avsedd för intagna med psykisk problematik, och vi tar höjd för barnbesök, säger Katarina Nordin Scott i pressmeddelandet.

ANNONS

LÄS MER:Långa köer till vaccination i Lindome vårdcentral

Av de 77 platserna kommer drygt hälften, 44 stycken, vara i säkerhetsklass 2. Det betyder enligt Kriminalvårdens hemsida att anstalten är sluten men med lägre säkerhetsnivå än de hårdast bevakade anstalterna.

Övriga 33 platser kommer att tillhöra säkerhetsklass 3, vilket enligt Kriminalvården betyder att konkreta rymningshinder saknas.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS