Byggföretaget från Mölndal utsett till Årets företag

Byggföretaget från Mölndal prisas för sina insatser i samarbetet med Krokslättsgymnasiet – utses till Årets företag 2022.
– Vi blev jätteöverraskade, säger Vestias vd Christian Wieland.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På torsdagen samlades både företagare och skolpersonal för ett föredrag av Göteborgsregionens skola och arbetslivsråd. Men det skulle även delas ut fyra utmärkelser: Årets grundskola, gymnasieskola, yrkeslärare och företag.

Det sistnämnda var anledningen till att Mölndalsföretaget Vestia Construction Group var på plats. De var dock endast inställda på att sitta i publiken.

– När de läste upp motiveringen och vi insåg att de pratade om oss så blev vi tagna på sängen. Det känns väldigt stort, säger företagets vd Christian Wieland.

Tar in praktikanter

Entreprenadföretaget fick utmärkelsen Årets företag 2022, Göteborgsregionens pris för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv. Christian Wieland pekar ut ett av deras initiativ som kan ha bidragit till vinsten.

– Krokslättsgymnaiset hade inte någon utbildning inom bygg tidigare. Skolledningen hade en önskan om det, men ingen samarbetspartner. Då kände vi att vi ville och kunde vara det, och så blev det.

Eleverna på Krokslättsgymnasiet som väljer byggprogrammet får genom samarbetet göra praktiska delar av utbildningen hos Vestia. Företaget har även gjort vissa samarbeten på Campus Mölndal.

– Det är ett jättebra sätt att säkerställa kompetensförsörjningen och få in talanger som vi kan utbilda och ge en jättefin chans att komma in i branschen, säger Christian Wieland.

Motiverade

Att ha i åtanke är att Vestia är just ett byggföretag. Deras arbetare har blivit lärare, men inte genom att studera till det. Kan det uppstå några svårigheter där?

– Det handlar mycket om intern utbildning. Vi måste även utbilda vår personal för att de ska kunna ta hand om och lära ut till dessa elever på ett bra sätt, säger Christian Wieland och lägger till:

– Och de ger oss väldigt mycket tillbaka. De här ungdomarna som kommer ut har ju massor av tankar och idéer som vi kanske inte har tänkt tidigare.

Christian Wieland säger att uppmärksamheten och utmärkelsen gör dem ännu mer engagerade i frågan och han hoppas kunna inspirera andra.

– Jag tror att många företag skulle kunna göra som vi gör. Man ska nyttja det och öppna upp för elever.

Rådets motivering till Årets företag:

”Årets företag bygger broar mellan skola och arbetsliv och visar på handlingskraft genom stora samverkansinsatser med olika skolaktörer. Tillsammans med utbildningsanordnare i kommunen arbetar företaget för att skapa arbetstillfällen för personer som står utanför arbetsmarknaden. Anställda på företaget har även undervisat som yrkeslärare och möjliggjort etableringen av en helt ny gymnasieinriktning.

För sitt inspirerande och föredömliga arbete tilldelas Vestia Utmärkelsen för årets företag 2022.”, skriver Göteborgsregionen på sin hemsida.

ANNONS