Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hellsten uttalar sig nu för första gången om utredningen om sexbrotten på Bosgårdsskolan. Bild: Kent Randau, Emmy Jonsson
Fredrik Hellsten uttalar sig nu för första gången om utredningen om sexbrotten på Bosgårdsskolan. Bild: Kent Randau, Emmy Jonsson

Chefen bryter tystnaden om sexbrottsdömde läraren på Bosgårdsskolan

Kommunledningen har konsekvent lagt locket på om läraren som dömts för sexuella övergrepp mot flera elever på Bosgårdsskolan. Fram till nu.
– Vi kan aldrig lämna några garantier för att tidigare ostraffade lärare inte kommer att begå brott, säger Fredrik Hellsten, chef för skolförvaltningen.

Som Mölndals-Posten kunde berätta tidigare under onsdagen så har Högsta domstolen nu satt punkt för den juridiska processen efter de sexuella övergreppen på Bosgårdsskolan.

LÄS MER: Lärare dömd för sexbrott får nobben av HD – fängelsedomen står fast

Läraren överklagade hovrättens dom – som innebar fängelse i två år – men Högsta domstolen nekade prövningstillstånd. Det betyder att hovrättens bedömning står fast.

Chefen har inte kommenterat

Mölndals stads skolchef Fredrik Hellsten har konsekvent sagt nej till att uttala sig om kommunens ansvar för det som hänt på Bosgårdsskolan. Han har hänvisat till att rättsprocessen fortfarande pågått och att man vill ta hänsyn till att de inblandade befunnit sig i en svår situation.

Men efter Högsta domstolens besked väljer han att svara på Mölndals-Postens frågor.

– Nu har ju kommunen inte varit en part i den juridiska processen. Men det är förmodligen en lättnad för alla parter nu när processen är över. Vi har haft medarbetare som har haft svårt att ta in detta, svårt att förstå att det är sant. Det här har varit fruktansvärt tragiskt för de inblandade, säger Fredrik Hellsten.

Sexbrott under två år

Sexbrotten som läraren döms för har pågått under lång tid, nästan två år. Fredrik Hellsten har svårt att svara på hur det kommer sig att övergreppen kunde fortgå så länge utan att någon märkte något.

LÄS MER: Läraren på Bosgårdsskolan överklagar domen om sexbrott till Högsta domstolen

– Hade det funnits rutiner som kunde garantera att en sån här sak aldrig skulle hände, då hade vi infört dem redan. Personer som begår den här typen av brott är ofta väldigt skickliga på att dölja det. Det framgår i domen att de som arbetat närmast den här läraren inte reagerat över något speciellt.

Ingen utomstående granskning

Enligt Fredrik Hellsten är det kommunen själv som har granskat sitt agerande kring den nu dömde läraren. Man har inte valt att låta någon utomstående aktör gå igenom vad som skett.

Ser du att det funnits några brister hos skolan eller kommunen som gjort att de här händelserna gått under radarn så länge?

– På rak arm kan jag inte säga att vi hittat några brister i våra rutiner. Den slutsats vi drar är att det är otroligt viktigt med det förebyggande arbetet. Att prata med barnen om integritet, om var gränserna går och att få barnen att våga berätta.

Har det förebyggande arbetet varit tillräckligt bra tidigare?

– Vi har jobbat ganska mycket med det. I ljuset av det som skett är det klart att man önskar att vi kanske gjort ännu mer. Men vi kan aldrig lämna några garantier för att tidigare ostraffade lärare inte kommer att begå brott.

LÄS MER: Lärare dömdes för sexbrott mot barn – hovrätten skärper straffet

Larmades redan 2015

Förundersökningen som offentliggjordes i samband med att åtalet väcktes innehöll uppgifter om att skolledningen redan 2015 larmades av en förälder om att den aktuella läraren betett sig märkligt mot ett barn.

Anmälan utreddes men lämnades utan åtgärd efter samtal med de inblandade parterna.

– Ingen av dem som ingick i skolledningen då jobbar kvar i dag, och jag kan inte peka finger åt dem nu. Men det är klart att det är lätt att i efterhand säga att man önskar att de hade agerat annorlunda då.

Ny rektor

I början av året tillträde Olena Ostrovska som ny rektor på Bosgårdsskolan. Fredrik Hellsten uppger att man vägde in de traumatiska händelserna på skolan när man skulle rekrytera en ny rektor.

– Vi sökte efter en erfaren rektor, säger han.

LÄS MER: SD-ledaren anklagar förskolor för sexualisering av barn – får kraftig kritik för utspelet

Elena Ostrovska har tidigare tackat nej till att låta sig intervjuas av Mölndals-Posten. Fredrik Hellsten säger för sin del att han anser att skolan är på väg åt rätt håll efter den svåra tiden.

– Arbetet går bra. Vi har jobbat mycket med stödjande åtgärder både gentemot elever och personal. Vi har även förstärkt vår elevhälsa på skolan under den här perioden, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.