Chefen för kulturskolan tolkar Iron Maiden – med symfoniker från hela världen

160 symfoniker över hela världen har tillsammans spelat in heavy metal-låten Fear of the dark av Iron Maiden. En av de fyra som deltog i den ursprungliga inspelningen var Andrine Bendixen Mangs, kulturskolechef i Mölndal.

ANNONS
|

– Det är verkligen ett fantastiskt projekt som jag fått äran att vara med i, säger Andrine och konstaterar att det finns alldeles för lite Iron Maiden i symfonisk tappning.

Tillsammans med tre andra, som därmed utgjorde en stråkkvartett, spelade hon in den musikaliska grund som sedan spreds vidare till musiker i Sverige, Norden, Europa och övriga världen.

– Vi spelade in till klickljud i hörlurarna för att hela tiden hålla rätt tempo. Det tog en heldag och sen skickades vårt råmaterial ut över hela världen.

Mannen bakom idén att skapa ”Den globala orkestern” heter Ulf Wadenbrandt, dirigent och orkesterledare från Trollhättan. Han leder Sweden Symphony Orchestra, där Andrine Bendixen Mangs spelar viola, och tillsammans har de bland annat turnerat med pianisten Robert Wells.

ANNONS

Ulf Waldenbrandt förklarar hur en symfonisk version av en av de mest kända Iron Maiden-låtarna kom till.

– Den låten har allt från snygga melodiska linjer till energi och upptempo. Det är ett magiskt bra arrangemang som tar fram orkesterns energi och fantastiska sound. Iron Maiden har helt enkelt skrivit en toppenbra låt som passar perfekt för en symfoniorkester och dess underbara klangfärg, säger Ulf Waldenbrandt i ett pressmeddelande.

Att få musiker att ställa upp ska inte ha varit några problem i dessa pandemitider. Och 160 symfoniker från Russian Philharmonic Orchestra, Dortmunder Philharmoniker och Hovkapellet samsades om tonerna med exempelvis violinister och blåsare från Partille kammarorkester och Vargöns musikkår. Låten arrangerades helt instrumentalt för symfoniorkester av hårdrocksgitarristen Mattias ”IA” Eklund.

För två veckor sedan spelade dessutom åtta av musikerna live på Hedeteatern i Trollhättan. Andrine Bendixen Mangs var en av dem, Ulf Waldenbrandt dirigerade en dubbelkvartett i rök och bland smällande eldkvastar och på väggen bakom orkestern projicerades videoinspelningar på övriga musiker från olika platser runtom i världen.

– Det var verkligen jätteroligt att se kollegor över hela landet från tiden när jag gick på musikhögskolan och musiker man träffat genom åren, säger Andrine Bendixen Mangs.

Det låter som att du inte var det minsta tveksam till att vara med?

– Att få spela olika genrer i symfonisättning är verkligen så inspirerande. Det var en så rolig och fin grej att göra tillsammans.

Tanken var att inspelningen skulle släppas på Youtube under måndagen men den blev några dagar försenad. Nu går den i alla fall att titta på.

Se här när kulturskolechefen tolkar Iron Maiden:

ANNONS