Om du får en förkylning nu kan det mycket väl vara covid-19.
Om du får en förkylning nu kan det mycket väl vara covid-19. Bild: JESSICA GOW / TT

Coronafallen fortsätter öka i Västsverige

Det var tio procent fler coronafall i Västra Götalandsregionen förra veckan jämfört med veckan dessförinnan.
– Vår definitiva uppfattning är att många har covid-19 i samhället nu, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

ANNONS

Antalet coronafall som registreras i regionen fortsätter att öka, det visar nya siffror från Västra Götalandsregionen. Enligt regionens smittskyddsläkare Leif Dotevall är det en generell ökning på tio procent över regionen, med lite fler fall längs Bohusläns kust.

– Vår definitiva uppfattning är att många har covid-19 i samhället nu, säger han.

Siffrorna säger inte allt, eftersom testningen inte längre är så omfattande som tidigare. Smittspridningen är ändå högre än förra sommaren och det är en ny variant som tycks ligga bakom.

– Någon gång i början av sommaren började varianten BA.5 att ta över mycket kraftfullt. Helt klart är den betydligt mycket mer smittsam än de tidigare varianterna, säger Leif Dotevall.

ANNONS

Finns ett visst skydd

Han ser att varje ny variant som fått fäste har varit smittsammare än den föregående, men de är inte för den sakens skull mildare än tidigare – även om färre nu blir allvarligt sjuka.

– Har man vaccinerat sig eller haft covid-19 så har man ett relativt skydd mot den nya varianten. Men vi hör också rapporter om de som varit ovaccinerade som blivit mycket svårt sjuka.

Om man blir förkyld nu, med exempelvis halsont och snuva, så kan det alltså mycket väl vara covid-19 och då rekommenderar smittskyddet att man håller sig borta från personer som är extra sårbara.

– Man går inte på konserter och kalas när man är förkyld. Jag tror vi får ställa om vårt sätt att tänka framöver. Det här någonting vi får lära oss, inte bara under influensatider, säger Leif Dotevall.

Leif Dotevall smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Leif Dotevall smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Thomas Johansson

Han pekar på att luftvägsinfektionerna brukar minska på sommarhalvåret, men att den här varianten lyckas spridas trots allt. Förutom att låta bli att röra sig bland folk om man är förkyld eller sjuk så ska man också se till att ta nästa spruta om man inte hunnit med det ännu.

Det gäller alltså de mellan 18 och 65 år som inte ännu tagit spruta nummer tre och de över 65 år som inte tagit spruta nummer fyra.

Finns det någon risk för nya smittskyddsåtgärder?

– I nuläget finns inte några planer på att förändra i samhället. Däremot måste man i sjukvården och äldrevården värdera läget.

LÄS MER:Glädjetecknet: Ökningen av coronavirus är över i Mölndal

LÄS MER:Körförbud för elsparkcyklar på gångbanor

LÄS MER:Västra Götalandsregionen har fått vaccin mot apkoppor

ANNONS