Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg
Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Coronasmittan minskar i Mölndal – 21 fall färre

32 nya fall av covid-19 bekräftades i Mölndal under vecka 37. Det är alltså en minskning med 21 fall om man jämför med veckan dessförinnan.
Smittspridningen minskar också i hela regionen och det är första gången på tio veckor. Och 70,8 procent av regionens invånare är fullvaccinerade.

Totalt sett över hela Västra Götalandsregionen bekräftades 1 433 nya fall av covid-19 under vecka 37, alltså 22 procent färre fall än veckan dessförinnan. Precis som förra veckan finns en tredjedel av fallen bland ungdomar, i åldrarna 10-19.

– Pandemin är inte över, jag vill betona det. Smittspridningen är fortfarande hög bland yngre. Väldigt många i samhället är ovaccinerade eller har ännu inte fått sin andra dos. Till alla som ännu inte vaccinerat sig har jag bara en uppmaning – vaccinera er nu, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Inställda tåg söderut från Göteborg i

Färre läggs in på sjukhus

Allt färre läggs in på sjukhus enligt tillförordnad hälso- och sjukhusdirektör Jan Kilhamn. Under gårdagen, den 22 september, vårdades 64 på sjukhus för covid-19, varav sex fick intensivvård.

– Vaccination hjälper. Men nu gäller det att vi övertygar även dem som ännu inte tagit steget. Vaccinen fungerar. Utan vaccination riskerar du allvarlig sjukdom och i värsta fall död om du blir sjuk i covid-19, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Ägaren är hittad – nu får Berit tillbaka sin kungamedalj

Stora vaccinationsdagen den 2 oktober

Enligt dagsfärska siffror från Folkhälsomyndigheten har 70,8 procenten fått en dos och 82 procent blivit fullvaccinerade i regionen.

För att få fler att vaccinera sig gör Västra Götalandsregionen en insats den 2 oktober. I Mölndal gäller det fyra vaccinationscentraler.

Främst handlar det om att få fler att ta sin första dos. Men det går också att ta sin andra då, dock måste det ha gått fyra veckor mellan doserna. På flera vaccinationscentraler i regionen kommer det att finnas drop-in.

– Jag hoppas verkligen att många vill passa på att ta sin första dos under dagen. Vaccinet är fortfarande det bästa skydd vi har mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, sade regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Vaccinationspass kan införas i framtiden

Under torsdagens presskonferens där de nationella siffrorna presterades var det stora samtalsämnet vaccinpassets vara eller icke vara. Socialminister Lena Hallengren (S) utesluter inte att det kan införas i framtiden, men ser i dagsläget inget behov.

– Ska regeringen besluta om att vi ska ha vaccinationsbevis, då vill vi känna att det kommer att ha en effekt, säger Hallengren.

Den 29 september kliver Sverige in i fas-4 av nedmonteringen av restriktionerna. Från och med då slopas de flesta av restriktionerna och det är det till exempel fritt fram för större publika evenemang. Även rådet om att jobba hemifrån tas bort.

– Det är dags för svenska folket att mötas igen, konstaterade Lena Hallengren (S) under en presskonferens på torsdagen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.