Vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Vaccin mot covid-19. Arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Coronasmittan minskar i Mölndal – 22 nya fall

I Mölndal bekräftades 22 nya fall av covid-19 under vecka 43. Det är ett mindre än förra veckan, då det var 25 nya fall. Dock fortsätter smittan öka i regionen – samtidigt som sjukvården blir mer belastat av RS-viruset.

ANNONS
|

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i hela Västra Götalandsregionen. Och under vecka 43 noterades en ökning med 26 procent om man jämför med veckan dessförinnan. Det är för andra veckan i rad som smittan ökar och totalt konstaterades smitta hos 931 personer.

– Alla måste vara på det klara med att det finns en smittspridning i samhället. Smittan finns omkring oss. Var försiktig. Och om du får symtom på luftvägsinfektion måste du stanna hemma. Du kan inte gå till jobb, skola eller andra sammanhang där du träffar andra människor, säger Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i ett pressmeddelande.

Men i Mölndal minskar antalet som har bekräftats smittade. Veckan 43 var det 22 nya bekräftade fall.

ANNONS

Håll sjuka barn hemma

På Folkhälsomyndighetens pressträff under torsdagen började man med att förtydliga ett av sina råd. Detta till följd av att de flesta rekommendationer släppte den 1 november.

– Sjuka barn ska vara hemma, men det ärr föräldrarna som vet bäst, sade statsepidemiolog Anders Tegnell då.

Det här gäller efter 1 november

Följande rekommendationer gäller för barn som inte börjat skolan samt alla fullvaccinerade och de som haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret:

• De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.

• De behöver som regel inte testa sig för covid-19.

• De som stannat hemma kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter när de varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Sedan gick han över till att prata om RS-viruset, då han menade att det är en stor vårdbelastning. Samma tendens ser man i Västra Götalandsregion, där är situationen ”mycket ansträngd”. Vilket bidrog till att regionen utfärdade lokala rekommendationer förra veckan.

– De som har spädbarn i hemmet bör försöka hålla andra förskolebarn hemma om de kan. Det är förstås inte alla som kan det, men det är ett råd att tänka på nu när vi har så pass mycket RS-virus i regionen, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Något som också lyftes under Folkhälsomyndighetens pressträff var det ökande smittoläget i Europa – ”en tredje våg”, sade Anders Tegnell under pressträffen. Men Tegnell berättade också att han väntar sig att smittan kommer att öka i Sverige, samtidigt som han hoppas på att den inte kommer att påverka vården.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS