Covidpositiv patient smittade ytterligare på sjukhus.
Covidpositiv patient smittade ytterligare på sjukhus. Bild: Stefan Bennhage

Covidpatient testades inte – hann smitta andra patienter

I oktober 2020 sökte en patient hjälp på akuten i Mölndal. Trots påvisade symptom på covid-19 testades inte patienten i tid och ytterligare patienter och personal smittades. Nu anmäler en anställd händelsen till IVO.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En patient sökte 2020 akut vård på Mölndals sjukhus. Hjärtsvikt kunde konstateras men på grund av platsbrist lades patienten in på ett flerbäddsrum på sjukhuset. Tre dygn senare uppvisade patienten feber och misstänkt lunginflammation, men någon reflektion över potentiell covid-19 gjordes inte.

Efter fem dagar flyttades patienten till en annan avdelning där symptomen uppmärksammades. Ett covidtest gjordes, vilket sedan visade sig att vara positivt. Nu anmäler en anställd händelsen efter att tre patienter och flera anställda smittades. Händelsen bedöms dock inte ha påverkat patients vård.

Enligt anmälan fanns vid händelsens tidpunkt en rutin på sjukhuset att provta alla på akutmottagningen men ”den rutinen fanns då inte på akutmottagningen vid ankomstsjukhuset”.

LÄS MER:Vårdcentraler i Mölndal vittnar om minskat vaccinationstryck

LÄS MER:Snabbare minskning av coronahalterna i Göteborgsområdet

LÄS MER:Förslaget: Covid-19 ska inte klassas som en allmänfarlig sjukdom

ANNONS