Mölndal hockey pausar verksamheten i A-laget sedan coronasmitta upptäckts i truppen. Arkivfoto.
Mölndal hockey pausar verksamheten i A-laget sedan coronasmitta upptäckts i truppen. Arkivfoto. Bild: Peter Ullberg

Covidsmitta i Mölndal hockey – A-lagets verksamhet ställs in

Efter att spelare testat positivt för Covid-19 i IF Mölndal hockeys A-lag och bland juniorerna, stänger föreningen tillfälligt all verksamhet med lagen.
– Så länge som det matas på med folk till intensivvården måste vi ta vårt ansvar, säger lagledaren Sven Liedberg.

ANNONS
|

På fredagen kom beskedet: Mölndal hockey ställer in verksamheten för J-18, J-20 och A-laget tillfälligt. Detta efter att två spelare i juniorerna konstaterats smittade av coronaviruset.

LÄS MER:Vaccinbevis införs på Mölndal Hockeys matcher

Vill inte riskera

En av spelarna brukar träna med A-laget, och det var efter en sådan träning som smittan uppdagades.

– Vi valde att ta det säkra före det osäkra. Nu har vi bett alla killarna och ledarna att testa sig. Innan vi har provresultaten vill vi inte möta några andra lag och riskera att sprida smittan, säger Sven Liedberg, administrativ lagledare för Mölndal hockey.

Hur mår de två juniorspelarna?

– Han som varit med på A-lagets träningar är i princip symtomfri och mår bra. Så vitt jag har hört är det så med den andra killen också. Men som vi vet går det att vara smittbärare i alla fall.

ANNONS

Jobbig process

På lördag 8 januari var det tänkt att A-laget skulle spela borta mot Nittorp, en match som nu får ombokas. Detsamma gäller bortamatchen mot Töreboda på onsdag 12 januari.

LÄS MER:Åby ishall stängdes på grund av trasig ismaskin: ”Aldrig varit med om något liknande”

– Det blir mycket administration. Det handlar bland annat om att avbeställa bussar, beställa nya bussar, avbeställa mat, beställa ny mat, och så vidare. Det är en jobbig process. Samtidigt är säsongen kort och man måste hitta dagar som passar båda lagen inom den tidsrymden.

Många kan sluta

Även om Sven Liedberg och Mölndal hockey hoppas på det bästa, finns en gnagande oro om vad den nya virusvarianten Omikron kan leda till.

Sven Liedberg.
Sven Liedberg. Bild: Privat

– Eftersom smittspridningen rusar nu är jag rädd för att det blir så många uppskjutna matcher att serien inte hinner spelas färdigt. Det kan påverka hela systemet ända upp till kvalen mot de högsta serierna i Sverige.

Skulle det vara katastrof om säsongen ställdes in?

– Förra året gjorde den det. Jag tror att om vi inte får spela färdigt den här säsongen på ett sportsligt sätt heller, är risken jättestor att vi tappar väldigt många av våra duktiga talanger som helt enkelt inte orkar, säger Sven Liedberg.

LÄS MER:Åby ishall stängdes på grund av trasig ismaskin: ”Aldrig varit med om något liknande”

– De har gjort en fantastisk insats, killarna, och tränat på egen hand och hållit sig från stora grupper. När vi fick börja träna på riktigt igen efter sommaren har det känts oerhört bra, men att åka på ett år till utan att få spela färdigt, det tror jag tyvärr skulle bli för mycket för många.

Ett lotteri

Givet att juniorspelarna rör sig i skolorna och att era A-lagsspelare jobbar med annat: är det realistiskt att ni ska klara av att hålla borta viruset?

– Nej. Det är ett lotteri. Vi kan inte styra över det. Vi kan vara väldigt försiktiga och uppmana killarna att vara smarta, att inte vistas i lokaler där det är mycket folk. Men eftersom smittan har gått upp så mycket i Västra Götaland och Halland, blir det svårt att värja sig, säger Sven Liedberg.

LÄS MER:Succé för Balltorps FF:s insamling – nu kan A-laget kanske räddas

Om hockeyn och resten av den organiserade idrottsvärlden ska ha en chans att ta sig igenom det här, tror han att det så småningom kommer att krävas styrning från Folkhälsomyndigheten.

– Det kanske inte går med den här virusvarianten, men om nästföljande minskar i slagkraft och farlighet, kan man möjligen se den mer som en normal influensa bara. Men där är vi inte än. Så länge som det matas på med folk till intensivvården måste vi i Mölndal hockey ta vårt ansvar och hjälpa till att hålla smittspridningen nere.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS