Crusaders hjälper utsatta barn: ”Värt varenda sömnlös natt”

Under lördagen åkte mängder av motorcyklister Poker run för att samla in pengar åt Crusaders verksamhet för att hjälpa utsatta barn. Ett ideellt arbete som de har kämpat hårt med sedan 2018.
– Det är så värt det när man vet att det är en människa eller familj som får det bättre, säger Karin Nilsson, 47, som är med och driver alltihop.

ANNONS
|

År 2018 startade Crusaders i Sverige. Sedan dess har de hjälpt utsatta barn och vuxna. Under lördagen arrangerade de för andra gången Poker run, som ett sätt för att samla in pengar till verksamheten.

Poker run går ut på att man, i det här fallet på motorcykel, kör en bana och hämtar upp olika spelkort. Väl i mål får man sitt femte och sista kort, vilket bildar en pokerhand. Då är det dags för poängräkning – och i slutet av dagen vinner de tre bästa priser.

– Det blir en lite annorlunda och roligare körning. Det finns så många kortegekörningar där man bara åker en runda i en stor grupp. Här händer det mer, så det blir lite roligare, och det för en bra sak, säger Johnny Nilsson, 45, som är med och driver Crusaders.

ANNONS

LÄS MER:Ger röst åt mest utsatta: ”En del går inte ens ut när det är ljust”

”Är det värsta som finns”

Crusaders vill först och främst hjälpa och stötta barn och unga, men även män och kvinnor i utsatta situationer.

– Att hjälpa folk, det är viktigt. När barn far illa, det är det värsta som finns. Så vi försöker göra vårt bästa, säger Johnny Nilsson.

Bland annat samlar de in kläder till både hemlösa och andra som behöver det. En av Crusaders viktigaste åtaganden är att hjälpa till när barn, kvinnor eller män behöver ta sig ur en tuff situation i hemmet.

– En av orsakerna till att många inte flyr från sina situationer är att de inte vet vad de ska göra eller var de ska ta vägen. De har ofta blivit isolerade av vänner och släkt och känner att de är helt ensamma i världen. Där kan vi komma in och ge stöttning och hjälp, säger Johnny Nilsson.

LÄS MER:Eije vill fortsätta som brandman i Lindome – men får inte: ”Kommer att bli väldigt tomt”

”Jag skulle ha behövt oss”

Anledningarna till Crusaders engagemang är många. För Karin Nilsson, som är med och driver alltihop, grundar det sig i en personlig erfarenhet.

– Jag har själv varit utsatt, varit misshandlad av en före detta för många år sedan. Och jag skulle ha behövt oss då. För att få stöttningen och orka gå igenom hela den här proceduren, för man är väldigt nedbruten, säger hon och fortsätter:

– Kan jag erbjuda och hjälpa till med det här lilla, och stötta kvinnor, män, barn, vad det än är, så har jag ju gjort mitt bästa.

Först och främst fokuserar Crusaders på att hjälpa utsatta – men de väljer även att se andra sidan av myntet.

– Vi är, vad jag har förstått, unika med att vi även erbjuder förövaren hjälp. Sen är det kanske inte så många som väljer att ta hjälp, för de tycker oftast inte att de har gjort fel, men vi ser ju även dem som offer i det hela, säger Johnny Nilsson och fortsätter:

– Det är ju deras tankegång och deras beteende som är problemet, så de är ju egentligen ett offer i sig själva. Kan vi förebygga detta, och hjälpa dem, hur många har vi då inte räddat i framtiden?

LÄS MER:Efter larmet – nu får kvinnojouren bidraget tillbaka

För att kunna driva runt alltihop behöver Crusaders pengar. Poker run är därför väldigt viktigt för dem.

– Vi lägger ju mycket tid och pengar från oss själva. Ska man vara med och hjälpa till med ett fall som inte är i närheten, då är det min bensin som går. Och jag tar ingen ersättning för det, säger Karin Nilsson och fortsätter:

– Men det är det ju så värt, om jag kan hjälpa någon. Det är värt varenda sömnlös natt som man har när det händer någonting (exempelvis att någon behöver hjälp). Det är så värt det när man vet att det är en människa eller familj som får det bättre.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS