Cykelförbud på Västtågen söderut i sommar

I sommar går inga tåg mellan Mölndal och Göteborg på grund av arbete med Västlänken och lokförarbrist. Öresundstågen och Västtrafik räknar med extra mycket trängsel – vilket går ut över cykelresenärerna.
– Vi var tvungna att prioritera andra resenärer, säger Tammo Oveissi, avdelningschef på Västtrafik.

ANNONS

På måndag, 19 juni, slutar tågen att gå mellan Göteborg och Mölndal, vilket vi rapporterat om tidigare. Anledningen är ett planerat arbete med Västlänken i Almedal som väntas pågå till och med den 21 augusti.

Mellan Göteborg är det spårvagn eller buss som gäller, tågresenärer söderifrån får alltså hoppa av i Mölndal.

– Vi kommer att förstärka upp med fler avgångar på spårvagnslinjerna två och fyra under den här tiden, säger Tammo Oveissi, avdelningschef för trafikomläggningar på Västtrafik.

Cykelförbud på tågen

Västtrafik räknar med att sommarens spåravstängning kommer att leda till längre restider och trängsel ombord på tågen. Av den anledningen förbjuds cyklar ombord – både på Västtågen och Öresundstågen.

– I och med att färre tåg trafikerar sträckan i sommar kommer det att vara fler resande än normalt. Utan cyklar finns möjlighet att ta med fler. Vi var tvungna att prioritera andra resenärer, säger avdelningschefen.

Prioriteringen, och beslutet att förbjuda cyklar ombord, har väckt reaktioner. Dels riktas kritik mot att Västtrafik varit dåliga på att informera om förändringen. Dels för att situationen ombord på tågen kommer att bli kaosartad – både för resenärer och tågvärdar.

– Jag tycker att det är helt befängt. Jag förstår inte hur Västtrafik har tänkt, säger en resenär som tidningen har pratat med.

Hur kommer ni säkerställa att det inte tas ombord några cyklar?

– Vi har informerat på alla våra plattformar. Och visst, kanske kan det uppstå situationer de första dagarna innan rutinerna satt sig. Men det kommer inte att vara möjligt att ta med sin cykel, säger Tammo Oveissi.

Avdelningschefen förstår att cykelförbudet gör resenärer upprörda men säger att det handlar om en kortare period – och att arbetet som orsakar sommarens tågproblem kommer att leda till det bättre i slutändan.

– Det är en viktig pusselbit för att förbättra kollektivtrafiken på längre sikt. Vi tackar våra resenärer för förståelsen.

Delvis cykelstopp på Öresundstågen

Tågstoppet mellan Göteborg och Mölndal gör även att cyklar inte tillåts på Öresundstågen mellan Kungsbacka och Mölndals station. Trapporna vid Mölndals station gör att Hallandstrafiken inte tycker att det är lämpligt att ha cyklar med – när alla ska gå på och av tåget.

Den generella uppmaningen från Hallandstrafiken är att inte ta cykeln med på tåget om du inte måste.

– Vi tror att det kommer bli mycket folk, och cykel får man ta med i mån av plats. Är det för fullt kommer man inte med med cykeln. Det är samma regler som vi har under resten av året, säger Sofia Andersson, kommunikationsstrateg.

LÄS MER:Inga tåg mellan Mölndal och Göteborg på grund av arbete med Västlänken

LÄS MER:Hallandstrafiken: Ta inte cykeln med på tåget i sommar om du inte måste

LÄS MER:Västtrafik återlanserar sin sommarbiljett

ANNONS