Än så länge har över 230 cyklar stulits i Mölndals kommun i år.
Än så länge har över 230 cyklar stulits i Mölndals kommun i år. Bild: Stefan Bennhage

Cykelstölderna ökar i Mölndal – centrum och sjukhusområdet mest utsatt

Antalet polisanmälda cykelstölder har ökat och i år har än så länge 239 cykelstölder i Mölndals kommun polisanmälts. I Mölndal finns två platser där tjuven helst slår till.

ANNONS

De senaste månaderna har polisen i Mölndal fått allt fler anmälningar om cykelstölder och antalet cykelstölder har fördubblats på bara några månader.

– En orsak kan vara att fler arbetar på sina arbetsplatser sedan restriktionerna i samband med pandemin togs bort, vilket innebär att fler cyklar ofta parkeras utomhus säger Linda Bergvall, kommunpolis i Mölndal.

Tydlig ökning

År 2020 började polisen separera el-cyklar från vanliga cyklar vid brottskodning. Mellan januari och juli 2021 polisanmäldes 144 cykelstölder och under samma period 2022 polisanmäldes 183 cykelstölder. Och gällande elcyklarna har det skett en ökning från 40 till 56 stycken.

I och med att det hittills sammanlagt polisanmälts 239 cykelstölder i år, kan man räkna ut att genomsnittet ligger på strax över en stulen cykel om dagen.

Här slår tjuven till i Mölndal

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik är Mölndal en av de kommuner i Västra Götaland som har haft flest polisanmälda cykelstölder under de senaste månaderna. Mölndals kommun hamnar på en sjunde plats av länets 49 kommuner.

De platser där cykeltjuvarna slår till i kommunen är framför allt centrala Mölndal och på sjukhusområdet. Men det finns några råd från polisen om vad man kan göra för att minska risken att få cykeln stulen.

– Välj var du ställer din cykel, parkera på en ljus plats där folk rör sig, säger polisen Linda Bergvall.

Polisens råd för för att skydda dig mot cykeltjuven

Tips och råd för att minska risken att få cykeln stulen:

• En låst cykel är svårare att stjäla än en olåst. All stöldbegärlig egendom ska alltid låsas om det är möjligt, eller förvaras i ett låst utrymme. Det är en enkel åtgärd som oftast stoppar tillfällestjuven.

• Välj noga platsen där du ställer din cykel. Parkera på så ljus och öppen plats som möjligt där det rör sig mycket folk.

• Lämna inte kvar lösa föremål såsom cykelkorg, lampor, cykeldator och batteri till el-cykel.

• Lås alltid cykeln med ett godkänt lås.

• Lås fast cykeln vid ett fast föremål.

• Notera cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar, och med ramnummer går det att identifiera din cykel.

Källa: Polisen

LÄS MER:Lindomeborna cyklar till Paris med Team Rynkeby – till förmån för Barncancerfonden

LÄS MER:Polis stoppade cykeltjuv

ANNONS