Cyklister portas från delar av Änggårdsbergen

I många år har cyklister kunnat njuta av naturen i Änggårdsbergen – men nu är det delvis slut på det. Efter klagomål förbjuds nu cykling i delar av naturområdet.
– Personer har hört av sig och sagt att man vill kunna gå i lugn och ro utan att riskera att bli överkörd, säger Jennifer Hood, naturvårdshandläggare.

ANNONS
|

Änggårdsbergen som gränsar till Eklanda är populärt bland terrängcyklister. Men nu är flera nya regler på gång, inom kort blir det bland annat förbjudet att cykla på flera platser i naturreservatet.

– Vi har fått många synpunkter på att cyklister kommer i hög fart, ibland kommer många i grupp i full fart. Då har personer hört av sig till oss och sagt att man vill kunna gå i lugn och ro utan att riskera att bli överkörd, säger Jennifer Hood, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Ännu strängare i vinter

Cykelförbudet kommer att gälla ridstigar, i Vitsippsdalen, arboretet och på ljungheden. Under vintern gäller ännu strängare regler – mellan november och februari tillåts cykling enbart på vissa stora gångvägar.

ANNONS

Reglerna införs både för att minska slitaget på naturen, men också för att minimera risken för olyckor och konflikter, berättar Jennifer Hood.

– Det fortsätter att vara fri cykling i terrängen, förutom vissa områden där det går mycket folk. Det finns också ridstigar i området. Än så länge har det inte skett någon olycka, men på andra håll i kommunen har det skett olyckor mellan cyklister och hästekipage. Det vill vi förhindra.

Inga lösa hundar

Samtidigt införs ett nytt krav på koppeltvång i hela naturreservatet. Hundar måste alltså hållas kopplade överallt i området.

– Om vi bildar nya reservat med mycket friluftsliv har vi alltid koppeltvång. I det här området rör sig mycket folk och man borde ha haft koppeltvång, men man införde inte det på 70-talet, säger Jennifer Hood.

LÄS MER:Konstnären Benedikte ska dansa bland träden

LÄS MER:Jagades av räv i Änggårdsbergen – med bebis i sele

LÄS MER:Utefritids i Eklanda firade tio år – med tivolitema

ANNONS