Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Därför hade Lindomebon ett jaktgevär i jobbskåpet: ”Han var farlig”

I ett år hade Lindomebon ett jaktgevär i ett skåp på jobbet. Där blev vapnet kvar tills chefen hittade det. Det här är berättelsen om varför en man i 30-årsåldern förvarade en älgstudsare på sin arbetsplats i Göteborg.

I slutet av oktober förra året hade Lindomebon varit på fest. När han sedan kom till jobbet på måndagen upplevde cheferna på mannens arbete i Göteborg att han var narkotikapåverkad. Han skickades till företagshälsovården och testades positivt för kokain.

När hans två chefer efter några dagar fick reda på testresultatet ville de kolla igenom mannens arbetsskåp för att säkerställa att ingen narkotika fanns på arbetsplatsen.

– Några av oss har skåp i rummet och en del har skåp i slutet av korridoren. Alla duschar dock här inne, säger en av cheferna i förhör och pekar mot de skåp som Lindomebon hade.

LÄS MER: Lindomebo i 50-årsåldern hotade skjuta sin tidigare granne

Nycklarna till skåpet passade

Under företagets högsäsong nyttjade därför ett tiotal personer samma rum. På en fråga hur de kunde låsa upp Lindomebons skåp svarar samma chef att det låg ett antal skåpsnycklar ovanför skåpen.

– Vi provade ett par stycken och en av dem passade.

Lindomebon hade två halvskåp som båda låstes upp. Någon narkotika hittades aldrig, däremot återfanns i det övre av halvskåpen ett jaktgevär i ett grönt fodral och 80 patroner i en ölkartong. Ingen av cheferna säger sig dock minnas att mannen kommit till arbetsplatsen med ett stort grönt fodral och patroner.

Advokat Björn Breitfeld. Bild: Stefan Berg
Advokat Björn Breitfeld. Bild: Stefan Berg

– Det är klart att det var väldigt obetänksamt att förvara ett så kraftigt vapen i ett skåp på arbetet, men det fanns inget brottsligt uppsåt att göra något, säger Lindomebons advokat Björn Breitfeld till Mölndals-Posten.

LÄS MER: Bedrev knarkhandel från en källare i Mölndal– döms till sex års fängelse

Starten – ett byte av generator

Bakgrunden till att Lindomebon hade fått tag i geväret finns att ta del av i polisens förundersökning. Där berättar mannen att han våren 2019 hjälpte en kompis kompis med att byta generator på bilen. Den han satte i var begagnad och höll inte så länge varpå kunden ville att han skulle byta ut den och sätta i en annan generator gratis. Förslaget ratades varpå kunden ville ha tillbaka de pengar som betalats för jobbet. Även detta förslag förkastade Lindomebon.

Jag visste att han var farlig, han var nysläppt från fängelset.

Då ska kunden ha tagit kontakt med en man som fick syn på Lindomebon i Kållered, på parkeringen utanför Systembolaget.

– Då jag skulle hoppa in i min bil stoppade han mig och tog ett stryptag och hotade att skjuta mig ifall jag inte betalade tillbaka pengarna. Det här var mitt på dagen, säger Lindomebon i förhör.

LÄS MER: Man knivhotade personal på K-rauta – döms till fängelse

Att han aldrig anmälde händelsen förklarar han på följande sätt:

– Jag visste att han var farlig, han var nysläppt från fängelset.

Ingen saknade geväret

Lindomebon uppger att han kände sig väldigt rädd och att hans lösning då var att ta sig hem till sina föräldrar för att ta det jaktgevär som hans pappa hade inlåst i ett vapenskåp. Nyckeln till skåpet låg i en kassalåda i pappans sovrum.

– Jag har ju haft den i 100 år så han kan ju ha sett mig öppna, säger pappan i förhör och uppger att han inte haft framme geväret på tre–fyra år.

Men att hitta rätt kod till kassalådan var desto svårare för Lindomebon.

– Det tog ungefär en dag. Därefter tog jag nyckeln och öppnade det låsta skåpet med nyckeln och tog vapnet och ammunitionen, säger han i förhör.

Mannen berättar vidare att han ville känna sig tryggare och att han tänkte visa vapnet om han blev hotad, inte att han skulle skjuta någon. Han säger också att han aldrig testat vapnet.

Jag anser att han borde ha fått skyddstillsyn och möjligtvis ett kortare fängelsestraff

När han och hans sambo flyttade isär så tog han med sig jaktgeväret från bostaden till skåpet på jobbet. Lindomebon säger att tanken var att återföra geväret till vapenskåpet men det blev kvar på jobbet i cirka ett år.

”På tok för strängt straff”

I förhör har mannen erkänt det vapenbrott han åtalats för och nu döms han till ett års fängelse. Ett straff som upprör försvarsadvokaten Björn Breitfeld.

LÄS MER: Lindomebo drev handel på nätet – sålde narkotika till ett hundratal personer

– Han har inte hotat någon och han blir trodd av rätten men ändå döms han till fängelse. Det blev ett på tok för strängt straff. Jag anser att han borde ha fått skyddstillsyn och möjligtvis ett kortare fängelsestraff, säger Breitfeld till Mölndals-Posten.

Åklagaren yrkade däremot på ett längre fängelsestraff medan tingsrätten bedömer att Lindomebon förvarat gevär och patroner under långt tid på sin arbetsplats där det varit åtkomligt för andra.

Domen kom härom veckan och senast 28 september ska en eventuell överklagan lämnas in.

– Så här långt har jag inte fått några indikationer på att mannen önskar se domen överklagad, säger Björn Breitfeld.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.