Kommunen sålde Villa Korndal för 25 miljoner – och köpte sedan tillbaka det för 150 miljoner. Det var tydligen inte den enda lyckade affären som Forever living gjorde med Mölndals stad.
Kommunen sålde Villa Korndal för 25 miljoner – och köpte sedan tillbaka det för 150 miljoner. Det var tydligen inte den enda lyckade affären som Forever living gjorde med Mölndals stad. Bild: Mölndala

Därför hemlighöll Mölndala affären om Villa Korndal – varken politiker eller skattebetalare visste något

Mölndals kommun har köpt det pampiga Villa Korndal från företaget Forever living för 150 miljoner kronor. Förra veckan kunde Expressen avslöja att delar av avtalet var hemligt, både för politiker och allmänhet. Till exempel fick ingen veta att miljardbolaget blir kvar som kommunens hyresgäst – utan att betala hyra i två år.

ANNONS
|

I Expressens grävande reportage framgår detaljer från köpavtalet mellan det kommunala bolaget Mölndala och miljardföretaget Forever living som hittills inte varit kända. Inte ens politikerna i kommunfullmäktige, som godkände köpet, fick veta att Forever living i praktiken erbjöds en hyresrabatt på minst 7,5 miljoner kronor exklusive moms.

Inte ens kommunstyrelsen var insatt i miljonaffären

– Det här kan vara en sådan sak som borde ha kommit fram, kan jag tycka (...) Det pratades ingenting om några rabatter, det är jag tämligen övertygad om, säger kommunpolitikern Adam F Laurén (KD) till Expressen.

Han var under perioden ordförande i byggnämnden och satt i kommunstyrelsen. Ändå blir han överraskad när tidningen långt efteråt visar honom avtalet.

ANNONS

– Jag har inte sett det här tidigare, säger han.

Vd:n: Det är samma deal som med Frälsningsarmén

Bjarne Fjellanger är vd för Mölndala. Han säger till Mölndals-Posten att han inte har läst Expressens artikel, eftersom den är bakom betalvägg.

– Jag har bara sett inledningen, säger han.

Vad tycker du om den?

– Jag har inga tankar om den. Det är inte min uppgift som tjänsteperson att tycka saker om vad journalister skriver.

Att själva ämnet för granskningen är Forever livings efterskänkta hyra på minst 7,5 miljoner kronor, är han däremot väl införstådd med.

Är det rimligt att företaget får stanna i lokalerna i två år hyresfritt?

– Rimligt och rimligt. De var intresserade av att sälja Villa Korndal, och det här var ett av villkoren. Man kan tolka ordet ”efterskänker” hur man vill, men det här är faktiskt gängse sätt att hantera den här sortens transaktioner. Vi lät till exempelvis Frälsningsarmén stanna kvar i sin byggnad en tid utan att de behövde betala hyra, och det är samma situation här.

Men så gav ni heller inte Frälsningsarmén 150 miljoner kronor för deras kåk.

– Nej, men det har egentligen ingenting att göra med saken. Principen är densamma, säger Bjarne Fjellanger.

Sju politiker visste allt

Han menar att det inte har hemlighållits någonting i affären.

– Det är styrelsen i bolaget som har fattat beslutet om att köpa Villa Korndal, och de har varit fullt insatta hela vägen.

Och kommunfullmäktige?

– Kommunfullmäktige är inte beslutande i det här förvärvet. Vårt moderbolag Kvarnfallet valde att ta upp frågan efteråt med dem för att kf skulle tillstyrka beslutet, men det hade de inte behövt göra. Vi har ingen skyldighet till det, och politikerna fattar inga beslut om inköpen vi gör.

Kände några politiker till omständigheterna?

– Vi har sju politiker som sitter med i styrelsen. De har känt till allting.

Även om ni nu formellt skulle ha haft rätten på er sida: hade det inte varit snyggt att upplysa skattebetalarna och politikerna om vad som kommits överens om?

– Det är inte min fråga, vad som skulle ha varit snyggt eller inte, säger Bjarne Fjellanger.

Vad tycker du om Expressens ordval att ni ”mörkade” klausulen?

– Jag har ingen åsikt om det.

LÄS MER:Köpet av Villa Korndal väckte debatt: ”För lite information”

LÄS MER:Vd:n om att Forever Living säljer Villa Korndal: ”Lite sorgligt”

LÄS MER:Efter Mölndals jätteaffär: Jag vet hur Villa Korndal i Kvarnbyn borde användas

ANNONS