Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivibild.  Bild: Sanna Tedeborg
Arkivibild. Bild: Sanna Tedeborg

Då kan 16-åringar boka vaccin

Den 11 augusti kan personer födda 2005 boka sin första vaccintid i Västra Götalandsregionen.
I Mölndal har drygt 39 procent fått sin första vaccindos – det är något färre än i hela regionen där nästan 44 procent är färdigvaccinerade.
Det registrerades 15 nya fall av covid-19 i Mölndal under vecka 28. Veckan dessförinnan var det elva personer som smittades av viruset.

1 566 505 doser vaccin har givits i Västra Götaland, enligt ett pressmeddelande från regionen.

I Mölndal har totalt 73,1 procent fått sin första dos, 39,1 procent har fått båda doserna. Antalet färdigvaccinerade är då 21 173 personer.

Från och med i onsdags har Scandinavium öppnad för drop in-vaccination – det efter att många lediga tider stod obokade.

– Vaccinationen av gruppen 18 år och äldre har gått snabbt framåt och nu ser vi att det finns en hel del lediga tider. Jag vill uppmana till att boka in sin första dos om man ännu inte gjort det. Ju fler vi vaccinerar, desto färre blir allvarligt sjuka och desto mindre blir trycket på vården, säger Karl Chevalley, ställföreträdande beslutsfattare i VGR:s särskilda sjukvårdsledning i ett pressmeddelande. .

Inför vecka 30 beräknas ca 27 000 förstadoser kunna skickas ut.

LÄS MER: Så skyddar du dina husdjur mot sommarvärmen

16-åringar ska börja vaccineras

Från och med den 11 augusti kan nästa åldersgrupp – invånare som är födda 2005 och tidigare – börja boka vaccinationstid i Västra Götaland, enligt ett pressmeddelande från regionen.

Bokningen går till på samma sätt som för alla andra, men vårdnadshavare måste också ge samtycke. Antingen behöver vårdnadshavarna följa med vid vaccinationtillfället, eller så kan de underteckna en samtyckesblankett som kommer att finnas för nedladdning på 1177.se, att hämta hos vaccinatör samt hos många skolor när de öppnar.

Mindre vaccin i augusti

Tillgången på vaccin ser ut att minska i augusti. Regionen skriver i ett pressmeddelande att det innebär det kommer bli brist på tider för att få första vaccinationsdosen.

– Vi har kapacitet att vaccinera väldigt många fler än vad som kommer bli möjligt under augusti så detta är givetvis inte optimalt. Dessutom är det under dessa veckor som vi öppnar för den nya åldersgruppen födda 2005 och tidigare. Men vi får alla ha tålamod, detta är tillfälligt. Leveranserna blir större från och med september, säger Karl Chevalley i pressmeddelandet.

LÄS MER: Trendigt bubbelte kommer till Mölndal – här kan du testa drycken

Så är coronaläget

15 personer smittades alltså av covid-19 under vecka 28, enligt Folkhälsomyndigheten. Men statistiken ska tolkas med försiktighet, på grund av fortsatta problem med databasen Sminet.

I regionen bekräftades 377 nya fall av covid-19, det är en ökning på 50 procent jämfört med veckan innan.

De flesta som smittades förra veckan är under 30 år. Många fall går att härleda till resor utomlands.

– Vi ser tydligt att resor är klar riskfaktor för smitta nu. I många länder ökar fallen med covid-19 igen och svenskarna är ett resande folk. Under våren såg vi fall från ett fåtal länder men listan blir allt längre. Därför är det viktigt att man blir provtagen vid hemkomst från alla länder utom Norden, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i pressmeddelandet.

Under tisdagsförmiddagen vårdades totalt 38 patienter med covid-19 på Västra Götalandregionens sjukhus, varav fem på intensivvårdsavdelning.

Sämre minne

Enligt en ny studie som överläkare Bengt Nellgård från Mölndals sjukhus jobbade med så har många som blev så sjuka i covid-19 att de vårdades i respirator fått försämrat minne och förmåga att förstå information ett halvår efter sjukdomen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.