Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Då stänger Fässbergs fritidsgård – skarp kritik från ansvarig chef och politiker

Fässbergs fritidsgård stänger 24 september på obestämd tid.
– Man skulle önska ett mer långsiktigt tänk kring våra ungdomar och deras fritid, säger Ljiljana Hadrovic Bukera, chef för fritidsgårdarna i Mölndal.

Mölndals-Posten har tagit del av ett pressmeddelande som kommer bli offentligt först under tisdagen. I det framkommer att Fässbergs fritidsgård, den enda som finns i centrala Mölndal, stängs på obestämd tid. Det betyder att sista kvällen som den håller öppen blir fredag 24 september, alltså om knappt två veckor.

Fritidsgården har under de kvällar den har verksamhet uppemot 90 ungdomar på besök. Det gör den till en av de mest populära i hela kommunen. Ljiljana Hadrovic Bukera, chef för fritidsgårdsverksamheten i Mölndals stad uttalar sig kritiskt i pressmeddelandet.

– Det känns såklart jättetråkigt att behöva stänga en fritidsgård. Man skulle önska ett mer långsiktigt tänk kring våra ungdomar och deras fritid, säger hon.

Oklart med ny lokal

Den politiskt ansvarige för fritidsgårdarna, kultur- och fritidsnämndens ordförande Glenn Grimhage (L) håller med.

– Vi gör allt från nämndens sida för att hitta en ny lokal. Men jag är lite besviken på att stadens fastighetsförvaltning inte kunnat skaffa fram någon ny, säger Glenn Grimhage.

Han säger att en möjlig ersättning till dagens fritidsgård skulle kunna vara en annan lokal i anslutning till Fässbergsskolan. En lokal som serviceförvaltningen för närvarande nyttjar.

– Det första vi hörde var att de skulle lämna till 1 januari 2022 men nu finns det vissa oklarheter hur länge de kommer behöva vara kvar, säger en besviken Glenn Grimhage.

Som andrahandsalternativ nämner han att hyra lokal av en privat aktör i centrala Mölndal. Men då behöver en upphandling göras först. Ett förfarande som knappast lär bli klart på tre månader.

– Det kommer att ta längre tid men jag kan inte svara i dag när det skulle kunna bli aktuellt. Jag kommer att växla upp i den här frågan för jag vill få till en lösning, säger Grimhage.

LÄS MER: Många skollokaler behöver byggas om eller rivas: ”Tungt och dyrt”

”Fått väldigt kort tid”

Fässberg var redan från början tänkt som en tillfällig lösning när fritidsgården flyttande in i Fässbergsskolans lokaler för snart sex år sedan. I somras kom det definitiva beskedet att skolan återigen behövde sina lokaler på Frejagatan från 1 oktober.

– Man drar inte undan fötterna för en verksamhet på det här sättet. Vi har fått väldigt kort tid på oss för att hitta en lösning men vi måste få en längre startsträcka för att hitta nya lokaler, säger kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Marie Lindqvist (V).

Svidande kritik

Hon säger sig också vara besviken – dels för att ungdomarna blir utan fritidsgård på obestämd tid och dels på agerandet från stadens egen fastighetsavdelning.

– De har sett över sina processer men i just ämnena dialog och kommunikation har de en bit kvar. Jag hoppas ändå att det här ska lösa sig fort, säger Marie Lindqvist som menar att fastighetsavdelningen glömt att titta på fritidsgårdsärendet ur ett barn- och ungdomsperspektiv och enbart tittat på lokalfrågan ur ett skolperspektiv.

Fritidsgårdschefen Ljiljana Hadrovic Bukera konstaterar:

– Vi ska jobba främjande och förebyggande och med meningsfull fritid för Mölndals unga, men det blir svårt när vi inte har lokaler, säger hon i pressmeddelandet.

De fritidsledare som just nu jobbar på Fässberg kommer istället att arbeta på kommunens andra fritidsgårdar. Ungdomarna hänvisas närmast till fritidsgårdarna i Balltorp och Eklanda samt Kållered och Lindome.

Mölndals-Posten har varit i kontakt med Mölndals stads fastighetschef, Magnus Stahre – men han vill inte vill uttala sig i tidningen.

”Dessa typer av frågor vill jag lösa inom Mölndals organisation i första hand. Ber att få återkomma när det är gjort”, skriver han i ett mejl.

LÄS MER: Fritidsbanken kan bli permanent: ”Finns ett stort behov”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.