Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Då kan alla över 18 boka vaccin mot covid-19

Den 10 januari kommer alla över 18 kunna boka sin tredje dos vaccin mot covid-19. Dock är det viktigt att det har gått sex månader mellan doserna.
– Du behöver en tredje dos för att stärka ditt skydd mot allvarlig sjukdom, säger Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

ANNONS

Västra Götalandsregionen öppnar alltså upp bokningen för vaccindos tre för alla som är över 18 år. Det måste ha gått minst sex månader mellan dos två och dos tre.

− Titta på ditt vaccinationskort, covidbevis eller på 1177.se. Räkna månaderna från din andra dos. Även om bokningen öppnar den 10 januari så kommer många invånare behöva vänta ett bra tag till innan det är dags att få påfyllnadsdosen, säger Västra Götalandsregionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Till vaccinationen måste man ha med sitt vaccinkort. Men det kommer också gå att ha med sitt covidbevis.

Fakta: Dosintervall mellan dos två och tre

18–64 år: Minst sex månader

65 år och äldre: Minst fem månader

För närvarande finns ingen rekommendation om tredje dos till personer yngre än 18 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

VGR uppmanar 60-åringar att ta vaccinet nu

Västra Götalandsregionen, VGR, uppmanar alla över 60 år, personer som är i riskgrupp och vårdpersonal att ta sin tredje dos nu. Fram till 10 januari är det dessutom bara de som kan boka sin vaccindos.

− Om det har gått tillräckligt lång tid sedan din andra dos finns ingen anledning att vänta. Tvärtom. Du behöver en tredje dos för att stärka ditt skydd mot allvarlig sjukdom. Vi räknar med ett stort intresse den 10 januari, så passa på, säger Kristine Rygge.

VGR satsar på stor vaccinationsdag med drop-in

Den 22 januari satsar VGR, återigen, på en stor vaccinationsdag. Regionen hoppas på högt bokningstryck. Över 130 vaccinatörer kommer att finnas tillgängliga, men vilka det är får man reda på någon gång under januari.

− Den stora vaccinationsdagen 2 oktober var en succé. Den här gången kommer ännu fler vaccinatörer ha drop-in och vi hoppas verkligen att så många invånare som möjligt passar på. Jag ser fram mot dagen, säger Kristine Rygge.

ANNONS