Dan Nyby hoppas att den nya vätskan ska utrota parkslide: ”Inom tio år”

Dan Nyby började intressera sig för parkslide för fem år sedan. Nu försöker han utrota den invasiva arten med hjälp av en ny formula utvecklad av ett universitet i Wales.
– Parkslide är ett monster, säger Dan Nyby på Lindome byservice.

ANNONS
|

Redan 1910 hittades de första exemplaren av parkslide. Sedan såldes växten på plantskolor. Den är ståtlig, blir drygt två meter hög, och kan bilda en vägg i trädgården.

– På 1960- och 70-talen insåg man att parkslide spred sig något alldeles oerhört. Det blev ett stort problem. Och med facit i hand borde den inte ha sålts på plantskolor, säger Dan Nyby, som driver Lindome byservice.

Det finns flera invasiva arter, kinesisk jättebalsamin och jättelokan bland annat. Den sistnämnda är dessutom giftig och kan skapa svåra brännskador.

LÄS MER:Invasiva arter sprider sig i Mölndal: Här är hela listan

Räcker med sju millimeter

– Men de är ettåriga och slår man av dem vid blomning, så kan man lättare bli av med beståndet.

ANNONS

Dan Nyby beskriver parkslide som den värsta växten och den som det är svårast att bli av med. Det krävs endast sju millimeter på skon eller kläder för att du ska ha dragit hem den till din egen trädgård.

Om den hade börjat fröa av sig också, då är vi riktigt illa ute

– Än så länge finns endast honplantor av parkslide i Sverige. Och det är en jäkla tur. Om den hade börjat fröa av sig också, då är vi väldigt illa ute. Skulle det komma en hanplanta till Sverige, så kan fåglar äta upp fröer och bajsa ut dem. Då får vi en otrolig spridning, säger Dan Nyby.

För fem år sedan fick Dan Nyby syn på parkslide för första gången: Han tyckte den var vacker och tänkte flytta in den på tomten. Men efter att ha googlat på parkslide, så avskräcktes han.

LÄS MER:Parkslide i Mölndal skapar oro

Överlever i avloppsrören

– Jag tog kontakt med ett universitet i Wales, som har forskat på växten länge. Parkslide är en liten alien, en överlevare. Förr var avloppsrören av betong. Då överlevde växten under mark, i skarvarna, som inte var helt täta. Parkslide fick näring av det vi spolar ut från toaletten.

Parkslide är en liten alien, en överlevare

Dan Nyby menar dock att skräcken är lite för stor vad gäller möjligheten för parkslide att ta sig in i hus.

– Men har du en spricka i fasaden eller grunden, så kan den ta sig in där. Den spräcker inte grunder. Då måste den vara dålig från början, säger Dan Nyby.

Parkslide har ett ämne i sig som konkurrerar ut andra växter. När den hittar ett område, som den vill vara på, så utsöndrar parkslide ett ämne som gör att annan växtlighet hämmas eller till och med dödas.

Roundup hjälper inte alls

– Den är smart som sagt, en krigare. Det farligaste folk gör är dels att själva försöka ge sig på växten. Det krävs expertis. Eller så testar de med Roundup. Det hjälper inte alls.

Varför inte?

– Parkslide har ett hjärta precis under jord, en kontrollcentral. Då går den ner i ett dvärgstadie. Folk tror de har lyckats. Men i stället så hittar de nya vägar och går upp på andra ställen. Det man då har gjort är att sprida parkslide, säger Dan Nyby.

Han är rädd för att det finns andra, oväntade, vägar då parkslide sprids. Bland annat när vägrenen klipps.

– Jag hoppas verkligen att man rengör redskapen ordentligt efteråt. Annars är risken stor att de drar med sig parkslide, som ibland växer längs vägkanten, till ett annat ställe.

LÄS MER:Mäktiga regnbågar över Mölndal

Har vätska och spruta i väska

När Dan Nyby bekämpar parkslide har han en ny sorts vätska med sig. Den kommer från universitet i Wales och ligger i en väska som ser ut som den innehöll kärnvapen eller liknande.

– Det är en pesticid som vi sprutar ner i några av växterna. Den är utvecklad så att parkslide tycker om vätskan och drar ner den. Sedan dör växten. Efter två år får man gå tillbaka och se vilka växter som har överlevt och ge dem en ny dos, säger Dan Nyby.

Det krävs ungefär en milliliter för att ta kål på parkslide. Till ett helt bestånd går det åt ungefär en deciliter.

– Jag väntar på ett nytt redskap från Frankrike, som gör det enklare att injicera medlet ner i rotsystemet. Vi provade det här medlet förra året med ett mycket gott resultat. Nu är den vidareutvecklad och förhoppningsvis ännu bättre.

LÄS MER:Bilister fick böter när polisen hade fartkontroll i Mölndals centrum

Många intresserade av föredrag

Dan Nyby kommer att hålla ett föredrag om parkslide i Lindome. Intresset är oerhört stort.

Vi bör ha bukt med problemet inom tio år.

Du har många års jobb framför dig för att utrota växten?

– Alla nappar ju inte med en gång. Men om det fungerar bra, vilket vi tror, så bör vi ha bukt på problemet inom tio år. Parkslide är ett monster. Den är ungefär 32 meter från rot till rot.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS