Daniel bor i huset där bomben exploderade: ”Skräp att gängkriminella får sätta tonen”

När Daniel Oxstrand kom hem till Bosgården såg han förödelsen. Utblåsta fönster, glassplitter och en söndersprängd port. Nu har det gått månader sedan explosionen – men han tänker fortfarande på den.
– Det är inte bråk om en tusenlapp eller två som gör att man spränger ett trapphus. Det är lite läskigt, så är det, säger han.

ANNONS
LocationMölndal||

Det var på tisdagskvällen 2 januari som det exploderade i ett bostadshus i Bosgården. Entrén blev förstörd, fönster gick sönder och flera lägenheter fick evakueras. Enligt polisen teori kopplas dådet till en intern konlikt i ett kriminellt nätverk.

Sprängningen i allas medvetande

Nu har det gått snart tre månader sedan händelsen, men för de boende i området är den fortfarande närvarande. Mölndals-Posten har kartlagt de våldsdåd som skett i kommunen de senaste åren, och hur människor påverkats av dem.

En som kommit väldigt nära våldet är Daniel Oxstrand. Han bor i huset på Knarrhögsgatan där sprängladdningen detonerade. Han berättar att han befann sig hemma hos sin tjej när någon ringde honom och berättade att det ägt rum en explosion i kåken.

ANNONS

– Det var bara att kolla nyheterna så såg man att den var inte så liten. Jag åkte dit dagen efter. Jag trodde att min port hade klarat sig, men i min lägenhet så har fönsterramarna mot gården blivit sönderspräckta på flera ställen, säger han.

Daniel bor inte i trappuppgången som sprängdes, utan i den bredvid. Han har därför ändå kunnat bo kvar i sin lägenhet.

”Man vill få ett svar”

Han gläds åt att det trots allt bara var huset som demolerades. Ingen människa ska ha skadats i samband med smällen.

– Den tiden det hände, då är det fullt med rörelse här och folk är ute med sina hundar. Det är bara ren slump att ingen blev skadad.

Hur har det känts efteråt?

– Man vill få ett svar och har börjat tänka mycket. Det är inte bråk om en tusenlapp eller två som gör att man spränger ett trapphus. Det är lite läskigt, så är det.

Fler områden blir utsatta.

Daniel Oxstrand berättar att det varit en del stök i huset, och som Mölndals-Posten skrivit om har det flera gånger brunnit i husets källare. Själv har Daniel fått en lägenhet där via socialtjänsten och Steget Vidare, ett vård- och behandlingsföretag som bland annat erbjuder ungdomar och unga vuxna stöd tillsammans med lägenhetsboende.

– Huset på båda ändar har plågats av mycket knarkdofter och sena möten och så där. Men jag är väldigt nöjd med Steget Vidare och de är snabba på att ta tag i saker när det händer något, säger han.

Obehagligt med våldsdåden i Mölndal

Den senaste tidens våldsdåd i Mölndal och Storgöteborg har inte lämnat honom oberörd. Daniel Oxstrand tycker att det känns väldigt obehagligt, hela affären.

– Det är skräp att gängkriminella får sätta tonen.

Han konstaterar också att den grova kriminaliteten kommit närmare.

– Det här är ett samhällsproblem som har funnits hela vägen men nu kommer det till mindre utsatta områden eller vad man ska säga ... fler områden blir utsatta. Så jag tror att vi kommer se mer diskussioner om det ju mer tiden går, säger han.

LÄS MER:Kartläggning: Våldsvågen i Mölndal

LÄS MER:Så tänker Mölndalsborna om trygghet och otrygghet i kommunen

LÄS MER:27-åringen från Lindome pekas ut efter sprängdåden

LÄS MER:Pizzerians ägare Fuad hade änglavakt – lämnade 15 minuter innan det small

ANNONS