Alyssa Chloé tilldelades Mölndals årliga arbetsstipendium på 50 000 kronor.
Alyssa Chloé tilldelades Mölndals årliga arbetsstipendium på 50 000 kronor. Bild: Iza Boethius

Dansaren får Kulturstipendiet: ”Det kom som en stor chock”

Mölndals årliga arbetsstipendium på 50 000 kronor gick till dansaren, koreografen och arrangören Alyssa Chloé som har sina rötter i USA. Hon sägs vara en av de som tagit dansstilarna vogue och whacking till Sverige och Mölndal.

ANNONS
LocationMölndal||

Den 17 juni utsågs Mölndals två kulturstipendier på kultur- och fritidsnämndens möte. Det delas årligen ut till enskilda personer som bor eller vistas i Mölndal och som på något sätt arbetar med kultur eller konst.

LÄS MER:Frälsningsarmén fick 20 000 kronor i stipendium

Bolaget Vardagsbilder kammade hem årets kulturstipendium på 10 000 kronor, som med sin konstgrafiska tryckverkstad håller konsten vid liv. Och årets arbetsstipendium på 50 000 kronor gick till dansaren, koreografen och arrangören Alyssa Chloé, 41 år.

– Jag var hemma när jag fick beskedet och det kom som en stor chock för mig, det var inget som jag hade förväntat mig. Det var precis innan min födelsedag också och när jag pratade med en i telefon så sa jag bara att det inte kunde stämma, säger Alyssa Chloé.

ANNONS

Hon uppmärksammas efter att ha varit en av de som tagit vogue och whacking till Sverige. Det är två dansstilar som beskrivs som fria, musikaliska och uttrycksfulla – där det är vanligt med armrörelser och poseringar.

Blev nyfiken på hiphopkulturen

Alyssa Chloé är född och uppvuxen i Chicago, en stadskommun i delstaten Illinois i norra USA. Hon har alltid haft ett intresse för konst och kultur – och har dansat sedan hon var sju år gammal.

– Jag växte upp på 80-talet och då var det mycket MTV som gällde. Man kan säga att det blev någon slags ingång för mig till dansen.

LÄS MER:Efter tunga pandemiåret – föreningarna får mer krisstöd

I början var det mer fokus på jazz och balett, men under senare år blev hon allt mer nyfiken på street dance och hela hiphopkulturen.

– Jag växte upp i ett område där allt började och där träffade jag en som introducerade mig till undergenren och kulturen som cirkulerade runt den stilen. Men det blev någon slags kulturkrock där whacking bara försvann ett tag.

Men när hon flyttade till New York märkte hon att den stilen levde kvar där, vilket gjorde att hon blev mer nyfiken på själva mystiken kring den. Och efter den dagen började hon göra ett namn för sig.

”Det är något som växer långsamt”

År 2011 flyttade hon till Stockholm efter att ha blivit anställd av ett företag där, och efter några år beslutade hon sig för att fortsätta sin resa till Göteborg och Mölndal.

– Det fanns mer utrymme för det här så då ville jag öppna upp för den kulturen och så ett frö. Det är något som växer sakta men säkert, men människorna här är mer medvetna och öppna för den kulturen nu.

LÄS MER:Mölndal kan bli årets superkommun – nominerad för tredje gången

Att hon fick ett stipendium blev ett slags kvitto på att hon lyckas nå ut till fler människor och sprida kunskap om den undergenren, som innan dess varit nästintill obefintlig.

– Det har varit svårt att introducera en stil som kommer från undergenren och jag trodde inte att folk skulle vara intresserade alls. Men det känns helt fantastiskt att de vill stötta det här.

Pengarna för stipendiet ska användas till ett koreografiskt projekt och Alyssa Chloé har tänkt skapa en internationell dansfilm.

– Det kommer vara en introduktion till whacking, där man får veta mer om själva bakgrunden och tanken är också att en av grundarna ska vara med i den. Men sen kommer det vara mer fokus på själva konsten och uttrycken, som dans handlar om.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS