”Min tanke är att ägna nästa vecka åt att samtala och förhandla”, säger Socialdemokraternas förstanamn Stefan Gustafsson.
”Min tanke är att ägna nästa vecka åt att samtala och förhandla”, säger Socialdemokraternas förstanamn Stefan Gustafsson. Bild: Tobias Holmgren

Därför dröjer beskedet om vem som ska styra Mölndal: ”Inte helt okomplicerat”

Förhandlingarna har ännu inte startat. Men S-toppen Stefan Gustafssons ingång är att skapa en majoritet med så få partier som möjligt.

ANNONS

I onsdags för en vecka sedan föll ett mandat över från KD till M. Det betydde i sin tur att de två största partierna i Mölndal, Socialdemokraterna och Moderaterna, skulle kunna bilda egen majoritet med 31 av fullmäktiges 61 platser. Ett scenario som kommunalrådet Stefan Gustafsson (S) började tala om som möjligt ett halvår innan valdagen.

Så här en vecka efter den slutliga rösträkningen konstaterar han:

– Resultatet är inte helt okomplicerat. Vi har haft lite jobb med att räkna ut hur mandaten faller beroende vilka vi skulle kunna samarbeta med. Detta är något vi har diskuterat internt i partiet och med kommunens tjänstemän. Vi vill inte gå in i förhandlingar utan att veta hur spelplanen ser ut, men det är väl ingen kioskvältare att vi har fått bollen att sy ihop något.

Hur ser ditt drömlag ut?

– Det är svårt att säga men jag har sagt det förut också att med så få partier som möjligt är det enklare att styra. Vi har haft två fyraårsperioder i rad med många inblandade partier och det har också gett många låsningar.

Så gick kommunvalet i Mölndal

Förändringen från valet 2018 inom parentes.

Socialdemokraterna: 27,6 procent (+3,1), 17 mandat (+2).

Moderaterna: 21,8 procent (-1,8), 14 mandat (-1).

Sverigedemokraterna: 14,1 procent (+0,6), 9 mandat (+1).

Vänsterpartiet: 8,8 procent (+0,5), 5 mandat (+-0).

Liberalerna: 7,8 procent (-2,8), 5 mandat (-2).

Centerpartiet: 7,1 procent (+0,3), 4 mandat (+-0).

Miljöpartiet: 5,7 procent (-0,5), 4 mandat (+-0).

Kristdemokraterna: 5,6 procent (+0,3), 3 mandat (+-0).

Övriga partier: 1,4 procent, 0 mandat (+-0).

”Inte fått några besked”

S och M räcker för att skapa majoritet. Ytterligare ett parti hade gjort majoriteten än starkare, men samtidigt skulle en sådan koalition leda till fler intressen av olika slag.

– Det är absolut en tänkbar variant men jag har inte fått några besked från några andra än och nu är tanken att vi ska komma i gång och förhandla, säger Stefan Gustafsson.

Moderaternas toppnamn Merjem Maslo meddelar att det interna arbetet om framtiden i hennes parti alltjämt pågår.

När hoppas du att ni är klara?

– Vi har bra framfart där men det återstår några möten i veckan. Utifrån vad vi kommer fram till kommer vi att landa i en slutsats. Men vi är inget litet parti i fullmäktige och nämnder. Förra mandatperioden var vi 30 personer, alla måste få säga sitt så det går inte så fort som ni journalister kanske tror.

Merjem Maslo (M).
Merjem Maslo (M). Bild: Teo Kristjansson

Merjem Maslo inväntar också den slutliga valräkningen innan hon vill ge något besked om framtiden. Detta eftersom det i den preliminära räkningen enbart skiljde ett fåtal röster mellan KD och M för att få det extra mandat som i nuläget innehas av Moderaterna.

Tre hjärtefrågor

Stefan Gustafsson anser att S har tre hjärtefrågor inför kommande förhandlingar och han är väl medveten om att andra partier kan ha helt andra.

– Vi får se hur det går att få ihop. Viktigt för oss är att komma framåt med Forsåkersområdet. Där måste vi få fart. Detaljplanen och framtiden för Lunnagården och Fässbergsdalen har varit en våt filt och så är arbetet med Goco jätteviktigt. Där måste vi vara med hela vägen.

– Vårt mål är att vi ska vara världsledande inom life science år 2040 och vi vill skapa 20 000 nya jobb. Till det behövs bostäder så där skiljer sig inte Stefans åsikt så mycket mot min, säger Merjem Maslo.

Siktar mot 3 oktober

I våras skapades en majoritet för en detaljplan för Forsåker. Detaljplanen för Lunnagården, med en väg till Sisjöns industriområde och med verksamheter likt Åbro industriområde, är för närvarande ute på granskning. Och Goco, life science-centrumet i Åbro, växer konstant med allt fler bolag som vill ansluta sig.

– Min tanke är att ägna nästa vecka åt att samtala och förhandla. Min förhoppning är att vi ska kunna vara klara till måndag 3 oktober. Jag ska börja med att ringa runt i dag, säger Stefan Gustafsson till Mölndals-Posten på tisdagseftermiddagen.

När Mölndals-Posten når Merjem Maslo under onsdagen svarar hon så här på frågan om Stefan Gustafsson hört av sig:

– Vi är arbetskamrater så vi pratar med varandra varje dag, men vi har inte inlett någon förhandling.

LÄS MER:Det här vill Stefan Gustafsson (S) göra för Mölndal: ”Vi behöver handlingskraft”

LÄS MER:Det här vill Merjem Maslo (M) göra i Mölndal – ny vision ska leda till 20 000 nya jobb

LÄS MER:Fem Mölndalsbor tar plats i Sveriges riksdag – SD:s representant Rashid Farivar vill inte kommentera

ANNONS