Temadagen är ett initiativ som kommer ifrån frivilliga i Hemvärnet.
Temadagen är ett initiativ som kommer ifrån frivilliga i Hemvärnet. Bild: Marita Adamsson

Därför går många i uniform idag

På onsdagen inföll den årliga Uniform på jobbet-dagen, ett initiativ från Hemvärnet. Dagen är till för att uppmuntra hemvärnssoldater att bära sin uniform på sina vanliga civila jobb.
– Syftet är att synliggöra Hemvärnet och dess frivilliga.

ANNONS
|

Varje onsdag vecka 16 sker den årliga temadagen då hemvärnssoldater uppmuntras att bära sin uniform även på sina civila jobb. Därför kanske du ser extra många bära uniform under dagen, kanske till och med på din arbetsplats.

– Det kom in som en motion från hemvärnssoldater för några år sedan. Man fick inspiration av en liknande dag som finns i England, berättar Jessica Dahlin, kommunikationschef för Hemvärnet.

Många positiva till dagen

De som vill bära sin uniform under temadagen ombeds att fråga arbetsledaren på sitt vardagliga jobb om lov först. Många chefer tycks dock vara positiva till dagen.

– Det brukar vara populärt. Många lägger upp på sociala medier att de bär sin uniform och även många arbetsgivare lägger upp bilder, säger Jessica Dahlin.

ANNONS

Enligt Försvarsmaktens hemsida består Sveriges hemvärn idag av 23 000 människor vilka till vardags har civila jobb. Majoriteten av de frivilliga hemvärnssoldaterna har gjort värnplikten eller någon annan militär grundutbildning. Här finns också specialister så som sjukvårdare och hundförare.

ANNONS