Därför kan du se högar av döda humlor på sommaren

Rituella mord av fåglar eller Näckenliknande lurendrejeri. Det finns flera teorier som reder ut varför massgravar av humlor uppstår i stadsmiljöer under sommaren men det här året kan ha varit extra tufft för insekterna.
– Många humlor har nog inte varit top notch, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

ANNONS
|

Humlorna har haft det ganska jobbigt just i år, zum zum zum”. Så sjöng James & Karin på 70-talet och 50 år senare är det inte lättare att vara en humla. Med en kort livslängd gör de ett jättejobb för naturen då de är utmärkta pollinerare. Men trots deras oerhörda jobb händer samma sak varje år – stora massgravar av humlor dyker upp.

En av dessa massgravar upptäckes utanför en brandstation i Göteborg under veckan. Små prickar låg mot asfalten och kunde tas för småsten men den uppmärksamma kunde se att det i själva verket humlor som sjöng på livets sista vers.

ANNONS

– En förklaring är att det är en talgoxe eller en annan fågel som lärt sig att äta humlor. Då brukar det vara hål i ryggen på humlorna för då har de ätit upp innanmätet. Ibland hittar man då en slaktplats av humlor då talgoxen eller blåmesen har fångat humlorna och tagit de till ett speciellt ställe där de äter dem, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Luras av naturens Näcken

Förklaringen om fåglarnas närmast rituella slakt är dock inte lika trolig som naturens egna Näcken. Det mytologiska väsendet lurar ner människor i vatten på samma sätt som en lind lurar till sig humlorna.

– Det har forskats rätt mycket på varför det hamnar döda humlor under just lindar. I slutet av lindens blomning när nektarn börjar ta slut så kan den fortfarande locka till sig med doften. Så många insekter kommer dit men det finns inte så mycket flygbränsle att tanka, då får en del soppatorsk och dör, säger Didrik Vanhoenacker.

Den som sprungit Göteborgsvarvet kanske vet hur det känns när energin tar slut så långt ifrån målet att även hoppet försvinner. Men så dyker en vätskestation upp med sportdryck och allt känns lättare. Så är det även för humlan.

– Ibland kan man tanka en humla om man löser upp lite honung i sockervatten och doppar en bomullstuss som man lägger den i. Då får den energi igen och då var antagligen soppatorsk en anledning. Men är den redan död spelar det ingen roll om den läggs i sockervatten.

Det är inget heligt vatten?

– Nej.

Humlor

I Sverige finns cirka 40 arter av humlor. Årets första humla är alltid en drottning då det bara är drottningar som övervintrar. Den första vårvärmen väcker drottningen och hon börjar direkt leta efter ett lämpligt ställe för boet, som t ex övergivna sorkbon, grästuvor, luftig mossa, naturliga håligheter mellan stenar samt ihåliga träd. Honan startar därefter ett samhälle som senare på säsongen kan innehålla flera hundra humlor.

Humlor är mycket effektiva och viktiga pollinerare, mycket pollen fastnar nämligen på den håriga kroppen och förs mellan blommor. Utan humlor skulle vi få fått betydligt mindre skördar samt frukt och bär.

En drottning lever omkring ett år. Från det att hon kläckts år 1 så övervintrar hon och bygger upp det nya samhället år 2. Arbetarna lever betydligt kortare.

Källa: Anticimex

Tuff sommar

Under juni var det inte många regndroppar som föll över Västra Götaland vilket fick många växter att ledsna. Därmed fick säsongens humlor troligen inte det bästa livet en humla kan önskat sig.

– Många växer har varit vissna och många har nog haft mindre nektar än normalt. Så humlorna har nog haft det ganska jobbigt just i år. Linden har ett stort rotsystem så den har nog kunnat producera båda nektar och en bra doft.

Skulle den varma sommaren kunna ligga till grund till att de dör nu?

– Det vågar jag inte säga men däremot kan man nog säga att många humlor har nog inte varit top notch. Det har varit lite jobbigt när det varit torrt, säger Didrik Vanhoenacker.

LÄS MER:Ny trädgård och fler sittplatser ska locka fler besökare till Spinneriet i sommar

LÄS MER:Larmet: Fisken i populära Västra Ingsjön är förgiftad

LÄS MER:Fototävling: Skicka in din bästa sommarbild till Mölndals-Posten

ANNONS