Därför kliar dina ögon: ”Pollensäsong året runt”

Pollensäsongen blir allt längre och allergiker kliar, fräser och nyser. Boven? Malörtsambrosian och det milda klimatet.
– Det kan vara bra att veta att du numera kan vara pollenallergisk året runt, säger pollenexperten Agneta Ekebom på Naturhistoriska Riksmuséet.

ANNONS
|

Går du omkring och undrar varför dina ögon kliar? Varför du helt plötsligt drabbas av en ordentlig nysattack när du är på väg till badet? Detta trots att pollensäsongen, så som vi allergiker känner den, borde vara över vid det här laget. Du är inte ensam och det finns en förklaring. Eller egentligen två förklaringar. Vi börjar med den första: malörtsambrosian.

– Den har kommit till Sverige i fågelfröblandningar och har fått fäste på vissa håll i södra Sverige där den börjar blomma nu i augusti och sedan fortsätter i september och oktober, säger Agneta Ekebom som är expert på området.

ANNONS

Blåser in

Malörtsambrosian är en värsting för pollenallergiker och dess utbredning i Sverige är olycksbådande men än så länge är det framför allt via sydliga vindar som dess pollen kommer hit i större mängd. Mölndal med omnejd ligger risigt till när de varma vindarna från kontinenten blåser in.

– Ja, det mesta är importerat via vinden, växten är mycket mer utbredd i södra Europa och när det blåser hitåt så kan det komma ganska höga halter. Det är lite från dag till dag.

Längre säsong

En koll på pollenkoll.se visar just nu på låga halter av malörtsambrosia, gråbo och gräs i Mölndal men för den förstnämnda kan det räcka med låg halt för att problem ska uppstå. Och med tanke på de allt mildare höstarna och vintrarna här i söder så finns det ytterligare ett hot mot pollenallergikernas välmående.

– Säsongen har absolut blivit längre och om hösten är mild så finns risk att hasseln, som normalt sett blommar i februari, passar på att dra i gång redan i november. Då blir det pollensäsong året runt, säger Agneta Ekebom som inte har så särskilt många tips att ge till den som tycker sig ha kliat sönder ögonen.

– Det är inte min expertis, men det kan vara bra att känna till att det numera faktiskt går att vara pollenallergisk hela året.

LÄS MER:Nya beskedet om algblomningen i Tulebosjön – då kan avrådan hävas

LÄS MER:Nu kan du vinna priset för Västra Götalands mest otippade odlingsplats

LÄS MER:Familjen Kierkegaard i Krokslätt har bikupor i trädgården — säljer egen honung

ANNONS