Därför lyser det rött i skogen

Det är vid Delsjömotet som skogsbesökarna möts av ett rött sken. Anledningen till det är för att det finns fullt med fladdermöss i skogen.
– De klarar av att flyga genom det röda ljuset utan att bli störda, säger Mathias Johannesson, på kommunen.

ANNONS
|

De röda lamporna är uppsatta runt om den nya gång- och cykelbanan på Bäckravinsgatan, som ligger vid kommungränsen Göteborg-Mölndal.

– Det är ganska rött ljus det var min första tanke. Men jag har faktiskt bara varit där på dagtid. Men jag kan tänka mig hur det ser ut och hur stämningen blir när det är mörkt. Jag tror att det kan bli ganska mysigt. Den delen av skogen är fin och det finns en mysig stämning på något sätt, säger Mathias Johannesson, projektledare inom Tekniska förvaltningen.

LÄS MER:Vildsvinen rör åter upp känslor i Balltorp – nu ska kommunen vidta nya åtgärder

Där finns de röda ljusen

Lamporna finns en bit in i skogen vid Delsjömotet. De är utplacerade på en cirka 400 meter lång sträcka.

ANNONS

– Lamporna är bra för djurlivet, och framför allt för fladdermössen. Hade man i stället satt en vanlig belysning där hade fladdermössen inte kunnat se eller flyga. De klarar av att flyga genom det röda ljuset utan att bli störda. Just det området är ett väldigt populärt häckningsställe för fladdermöss.

Det röda ljuset finns i 13 stycken lyktstolpar, som inte har lika lång våglängd som den vanlig gatubelysningen. De styrs via rörelsedetektorer, det vill säga de tänds när man kommer nära dem.

LÄS MER:Efter ett års väntan: Nu öppnar Kållebrukets second hand

Därför byggde de en ny gång och cykelbana

Där man har satt upp de nya lamporna finns det dessutom en ny gång- och cykelbana. Anledningen till att man anlade den var för att många i invånare i kommunen hade lämnat in synpunkter – de ville ha en riktig gångbana där, inte en stig.

– Vi ville också öka trafiksäkerheten det finns många barn som bland annat åker till sina fotbollsträningar på den vägen. Sedan är det också första gången som vi testar något sådant här. Vi har inte haft styrbelysning med rött ljus innan. Efter att vi hade gjort utredningar så visade sig att det ljuset var ett krav för att vi skulle få lägga gång- och cykelbanan.

LÄS MER:Så ska Mölndalsborna massvaccineras i Åby arena

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS