De fick svar på sina frågor inför valet: ”Kyrkan ska vara fri från partipolitik”

Under tisdagen var det kyrkovalsdebatt i Stensjökyrkan. En debatt där vissa skiljelinjer syntes men där moderatorn Stefan Risenfors också ställde elefanten i rummet-frågan: ”Är ni övriga för lika så att det blir SD mot resten?”

ANNONS
LocationMölndal||

Ett 20-tal personer kom till Stensjökyrkan under tisdagskvällen för att lyssna till debatten där sex av sju lokala grupper, inte partier, var representerade. Innan diskussionen startade fanns det frågor som åhörarna ville få svar på.

– Jag tycker det här är ett bra initiativ att få lyssna på alla på en gång. Det ska bli intressant, sa Thomas Johansson.

– Frågan om partipolitikens roll i kyrkan har äntligen kommit upp. Jag tycker att kyrkan ska vara fri från partipolitik, förklarade Katarina Wendsjö som är engagerad i Liberalerna politiskt men som också är aktiv i kyrkorådet för Posk (Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan).

ANNONS

LÄS MER:Glatt mingel när före detta kyrkoherde återvänder som biskop

Hennes kollega Christian Simmons (L) fyllde i.

– Jag är här för att se hur diskussionen fungerar för att kunna förbereda en seminarieserie om svenska värderingar här i Stensjökyrkan.

De ställer upp i kyrkovalet i Mölndal

  • Arbetarepartiet Socialdemokraterna (S)
  • Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk)
  • Kristdemokrater i Svenska kyrkan (Kr)
  • Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna (MPSK)
  • Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk)
  • Sverigedemokraterna (SD)
  • Vänstern i Svenska kyrkan (Visk)

Läs mer på: https://www.svenskakyrkan.se/molndal/dessa-kan-du-rosta-pa-lokalt

Fem minuter som skiljde

Församlingsherden Stefan Risenfors välkomnade åhörarna och sex gruppers företrädare då Fria liberaler inte lyckades få någon kandidat att komma. Debatten kom att präglas av lokala frågor som gällde valet till kyrkofullmäktige där församlingarna Fässberg, Stensjön och Kållered ingår. Men vissa svar kom också in på stiftsnivå (motsvarande regionfullmäktige) och kyrkomötet (motsvarande riksdagen).

Efter ett fem minuter långt anförande av vardera representant blev det en stunds öppen debatt. Medan S talade om en socialt hållbar kyrka med högt i tak, tog Visk vid och påpekade vikten av en väl fungerande diakoni mot utsatta i Sverige och världen. MP la till vikten av solidaritet med skapelsen och världens alla människor och KD:s representant Lars-Gunnar Pålsson ville se en utjämning av de stora löneskillnaderna som han ansåg sig se inom kyrkan och att en kommande inkomstkälla skulle kunna vara solceller på tio kyrkofastigheter i Mölndal.

LÄS MER:Succé när prästen bjöd på nygräddad pizza – trots busväder

Mer musik

Partipolitiskt obundna Stefan Caplan konstaterade:

– I Mölndal har vi inte ett så stort tapp av medlemmar som på många andra platser. Det måste betyda att vi gör något rätt.

SD sa bland annat att de ville riva kyrkor som inte längre var relevanta, avveckla kyrkans rådgivning i asyl- och flyktingärenden och de ville få in mer musik och kultur i kyrkan.

Några ja- och nej-frågor följde. En löd: Vill ni kräva att alla präster viger samkönade par? Ja ansåg Visk, S och MP medan övriga höll upp sina lappar med nej på.

LÄS MER:Sökes: Folk som vill jobba extra på valdagen

”Demokrati kostar”

Därefter var det åhörarnas tur att ställa frågor. Och Katarina Wendsjö fick svar på sin som handlade om vilka grupperingar som ansåg att direktval till alla tre kyrkonivåerna var att föredra trots att det verkade råda en osäkerhet kring vad som görs på nivåerna ovan den lokala.

I den frågan gick Posk och KD emot övriga och föreslog direktval till kyrkofullmäktige och indirekta val till övriga nivåer medan övriga fortsatt ville se direkta val till samtliga nivåer.

– Demokrati kostar, sa Jan-Erik Lindström (S).

”Så enahanda”

I slutet av sittningen ställde Stefan Risenfors frågan:

– Är ni övriga partier för lika så att det blir SD mot resten?

– De är så enahanda alla partierna här, sa SD:s Kjell-Åke Jönsson tidigt under kvällen.

– Det finns ändå en hel del frågor som skiljer oss åt, svarade Staffan Bjerrhede (MP) och tittade runt på övriga representanter.

I valet för fyra år sedan röstade 19 procent av svenska kyrkans medlemmar, i valet dessförinnan var deltagandet dryga tio procent.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS