De fixar Gunnebos trädgårdar med lie – jobbar för biologisk mångfald

Med sylvassa liar jobbar trädgårdspersonalen med att slå Gunnebo slotts ängar. Tekniken är gammal men effektiv och det är ofta som besökare engageras av det mytomspunna verktyget.

ANNONS
|

Flera timmar innan Gunnebo slott och trädgårdar fylls av besökare är trädgårdsarbetarna uppe i ottan. En gång om året slår de slottets ängar, gräsmattorna var tredje vecka – med lie.

– Det är bättre att slå i regn eller tidigt på morgonen för när gräset är fuktigt så blir det vattenspända grässtrån, säger Marica Wettergren, ansvarig trädgårdsmästare på Gunnebo slott och trädgårdar.

Kulturreservatet

Sedan 2003 har Gunnebo klassats som ett naturreservat. Området vårdas därför för kommande generationer och i det ingår även att landskapet sköts med äldre hantverksmetoder. Det är en av anledningarna till att gräset inte klipps med dagens teknik.

ANNONS

– De flesta som slår med lie tycker att det är vansinnigt kul. Sen har människor också blivit medvetna kring vikten att jobba för biologisk mångfald, säger Marica Wettergren.

Genom att använda lie istället för att klippa gräs med exempelvis en gräsklippare så skapas blomsterängar. Då utarmas gräsytan och blommande arter som inte kräver näringsrik jord gynnas.

– Det har ju historiskt varit stilideal att man ska ha korta gräsmattor. Nu så har man flyttat ut städidealet från hemmet till sin trädgård och det har kunnat skapa grannosämja om man inte har en perfekt gräsmatta. Men tittar man i naturen så är det inte städat, säger Marica Wettergren.

Tekniken

Mellan juli och augusti slår trädgårdsarbetarna slottets ängar. Traditionellt sett har svenskar använt slipliar men på Gunnebo använder de knackliar som använts flitigt i Östeuropa.

– Det innebär att man knackar fram eggen. Tekniken är den samma men förr hade man kortare orv.

När det väl är dags att slå så är det inte fysik som krävs. När Marica Wettergren rör sig med lien så är rörelserna mjuka och likt en skarp kniv som glider igenom en tomat glider lien igenom gräset. Några meter bakom henne står Johanna Kallin som även hon slår med lie.

– Nu är Johanna en bit bakom mig och det känns tryggt. Det här är jättevassa, det är därför det kallas hack i häl.

Barndomsminnen

Marica Wettergren berättar att det hänt att äldre besökare kommit fram och berättat om barndomsminnen när de sett trädgårdsarbetarna slå.

– Ibland ser man glädjen i ögonen på dem och att det väckt fina minnen. Sen har det hänt att vi haft besök från till exempel Rumänien och då var det en gång en man som lånade en lie och slog. Då ser man att det sitter i muskelminnet.

Vid gräsmattorna sticker det upp en liten informationsskylt där det står varför gräset inte är rakt och snaggat. Enligt Marica Wettergren så är det ingen som har reagerat negativt på det.

– Inte vad jag har hört i alla fall. De flesta tycker att det är intressant och så väcker det en dialog.

Framtiden

Efter att ängarna har slagits så lägger sig gräset i en sträng. Det gör att det är lätt att plocka upp efteråt. En del går till hästarna i området och resten komposteras.

Finns det någon framtid utanför Gunnebo slott för lien?

– Det kommer mer och mer och jag vet att det finns bostadsbolag som gått kurser i att slå. Så jag tror att det finns en god framtid, säger Marica Wettergren.

För den som vill pröva lietekniken så kommer den möjligheten finnas på Gunnebos hantverksfestival i augusti.

LÄS MER:Fullsatt när Stensjöns församling anordnade musikkafé vid Brostugan

LÄS MER:Tomt vid Stensjön såldes för 6,8 miljoner: ”Det är sällsynt”

LÄS MER:Succé för sommarkonserterna på Gunnebo

ANNONS