De har tagit över Spinneriet – nu vill de locka fler till Lindome

Populära Spinneriet i Lindome har fått nya ägare med stora framtidsplaner. Till exempel vill de skapa nya bostadshus och en park med plats för evenemang.

ANNONS

– Spinneriet är ett landmärke i omgivningen. Både byggnaden och vad den står för – de olika verksamheterna här – bygger en unik destination. Vi kände att det finns potential att bygga vidare på det. Vi vill ta den plattform som finns och lyfta den till nästa nivå. Hur det ser ut är vi inte klara med än men vi tänker bygga något av hög kvalité som bidrar till att stärka Lindome, säger John Johanson, delägare i Lynghem fastighets AB.

LÄS MER:Här kan föräldrar träffas trots pandemin: ”Betyder jättemycket”

Företaget tog över Spinneriet i februari och klev rakt in i ett påbörjat förändringsarbete. Kommunens jobb med att ta fram en detaljplan för området var redan igång och Lynghem har låtit det rulla på, med vissa tillägg i önskemålen. Tanken är att det ska byggas bostadshus intill Spinneriet. Också grannen, som äger det gamla färgeriet, har planer på att bygga bostäder och även om detaljplanearbetet inte kommit lika långt där ser Lynghem de båda processerna som delar av en helhet.

– Jag tror att en viktig komponent är att färgeriet rivs. Det drar till sig element av skadegörelse. Vi har tänkt driva planerna vidare med intentionen att lyfta hela platsen, säger Lynghem fastighets vd Erik Fischer.

LÄS MER:Färgfabriken kan rivas och ge plats för bostäder: ”Vill ha kvar en del av industrikänslan”

Spinneriet blir hjärtat

Hur många hus det handlar om på Spinneriets tomt, exakt var de ska ligga och hur många våningar de är tänkta att ha är för tidigt att säga ännu. Kommunens detaljplan är inte färdig och det finns inga färdiga skisser. Erik Fischer och John Johanson är dock noga med att byggnaderna ska harmoniera med Spinneriet, och att de gamla fabriksbyggnaderna ska ligga i fokus också i framtiden.

– Vi tänker inte bygga höghus. Vi har inte för avsikt att bygga nya landmärken, det är Spinneriet som ska synas, säger Erik Fischer.

Spinneriets verksamheter, som består av allt från förskola, restaurang och café till designbutik, galleri och tillverkning av vinylskivor, kommer alltså i högsta grad att finnas kvar också i framtiden. John Johanson berättar att det är Spinneriet som är det unika som lockar besökare till platsen. Bostadshusen ska skapa ett flöde av folk runt fabriksbyggnaderna.

Park för evenemang: ”Jämför med Gunnebo slott”

Eventuella förändringar inne i Spinneriet ska göras varligt för att inte påverka det uttryck som platsen har. Det kan till exempel handla om mindre justeringar, som att skapa skyltfönster inomhus så butikerna syns bättre.

– Det vi inte vill är att förädla bort själen i byggnaden. Men bra byggnader är levande ting – de måste kunna anpassas och utvecklas, säger John Johanson.

LÄS MER:Samantha öppnar kafé i Lindome – trots coronatider

Ett annat sätt att locka fler till platsen är att få saker att hända i området. I slänten framför Spinneriet finns visioner om en evenemangspark.

– I dag är det ingen plats som någon kan använda, den är full av sly och nässlor. Men om man rensar upp kan man nästan se en scen där nere, säger John Johanson och tittar ut över det höga gräset och träden mot en liten grusväg innan han fortsätter.

– Vi jämför med Gunnebo slott och Tjolöholms slott. Där uppstår event då och då. Om man kunde få till en eventpark här kunde det bidra till destinationen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS