De kämpar för ett permanent uppehållstillstånd: ”Det är en dubbel stress”

Familjens tillvaro präglas av tillfälliga uppehållstillstånd. De arbetar dygnet runt för att få lov att stanna i Sverige.
– Vi har etablerat oss i ett samhälle som vi fortfarande står utanför. Vi har börjat från noll och nu vet vi inte om vi får stanna kvar, säger sonen Johnny Arrouk.

ANNONS
|

Regnet öser ner utanför Topas Livs. Några enstaka kunder går varv efter varv i butiken för att skydda sig mot regndropparna. På hyllorna står varor från Iran, Syrien och Libanon. Och bakom kassan står familjen Arrouk.

Familjen bor i Krokslätt men har haft livsmedelsbutiken på Topasgatan i Tynnered i över tre år. Och det har varit kämpigt. Admoun Arrouk pekar på en mörkgrå fåtölj som står i lagerutrymmet bakom kassan. Han berättar att han ibland, när tröttheten tar överhand, behöver lägga sig där och vila.

– Pappa jobbar från klockan fem på morgonen till nio på kvällen alla dagar i veckan, berättar sonen Johnny Arrouk.

ANNONS

Efter flyktingkrisen – så gick det sedan

Under 2015 ansökte knappt 163 000 personer om asyl i Sverige. En del av dem kom till Mölndal. Mölndals-Posten har träffat några personer som kom hit på flykt under åren 2015–2018 – för att höra vad som hände sedan. I tredje delen: Familjen Arrouk från Syrien.

Tidigare avsnitt:

Qudratt har bott fem år i Sverige – vet inte om han får stanna

Rawan flydde från Syrien – har skapat sig ett liv i Bifrost

Tillfälliga uppehållstillstånd

Familjen flydde från kriget i Syrien till Sverige i slutet av 2015. Det första året bodde de på ett boende för nyanlända i Rävlanda innan de fick sitt första tillfälliga uppehållstillstånd. Och de tillfälliga uppehållstillstånden har präglat deras tillvaro sedan dess.

– Senast fick vi ett tillfälligt uppehållstillstånd på två år som går ut i november. Sen vet vi inte vad som händer, säger Johnny Arrouk.

LÄS MER:Qudratt har bott fem år i Sverige – vet inte om han får stanna

Att flytta tillbaka till Syrien ser han som omöjligt. Johnny Arrouk berättar att familjen är hotad av syriska terrorgrupper. Att leva med stressen över att eventuellt behöva flytta tillbaka tär. Mona Elias och Admoun Arrouk driver livsmedelsbutiken medan parets tre barn pluggar och jobbar för att få ihop pengar.

– Mina föräldrar lever med dubbel stress. De driver ett eget företag samtidigt som de inte vet om vi får stanna kvar i Sverige. Pappa vågar inte stänga butiken ens under en dag för då går vi miste om pengar, berättar Johnny Arrouk.

LÄS MER:Rawan flydde från Syrien – har skapat sig ett liv i Bifrost

”Jag är alltid orolig”

Själv läser Johnny sitt tredje och sista år på gymnasiet. Han är 20 år gammal, pluggar ekonomi och drömmer om att bli mäklare. Samtidigt som han studerar jobbar han heltid på Volvo. När Mölndals–Posten besöker familjen på Topas Livs berättar Johnny att sömnen blivit lidande. I snitt sover han fyra timmar per natt. Efter att ha varit i skolan hela dagen åker han till jobbet för att sedan plugga på nätterna.

– Jag är rädd för att Migrationsverket inte kommer kolla på hur mycket jag och mina syskon arbetar. De kommer bara kolla på våra föräldrars företag. När vi ansökte om permanent uppehållstillstånd sist tyckte de inte att företaget drog in tillräckligt med pengar, berättar han.

Han fortsätter:

– Sen kan det komma en ny lag som gör att vi måste lämna Sverige, det ändras ju hela tiden.

Och stressen tar sig uttryck i fler former än sömnbrist. Johnny Arrouk berättar att hans föräldrar inte kan vila – då kommer tankarna och grubblandet. Mona Elias höga blodtryck tror han har att göra med den stora pressen som hon dagligen lever med.

– Jag är alltid orolig, säger Johnny Arrouk.

LÄS MER:Flyktingboendena blir kvar i Eklanda och Forsåker

Fast beslutna om att driva företag

Nu bor familjen i Krokslätt och trivs bra där. Dock tillbringar de nästan all tid i Tynnered, hela familjen hjälps åt med butiken. Admoun Arrouk och Mona Elias var fast beslutna om att de ville driva företag i Sverige redan från start. Och i livsmedelsbutiken säljer de bland annat färsk frukt och grönsaker, nötter, kryddor och tobak.

– Det är inte så mycket kunder. Det har öppnat en orientalisk marknad här i närheten, så vi har färre kunder nu, berättar Johnny Arrouk.

Han fortsätter:

– Det är svårt. Vi har etablerat oss i ett samhälle som vi fortfarande står utanför. Vi har börjat från noll och nu vet vi inte om vi får stanna kvar.

Uppehållstillstånd

Att få uppehållstillstånd i Sverige innebär att man har rätt att leva och bo i Sverige. Uppehållstillståndet kan antingen vara permanent eller tidsbegränsat. Ett permanent uppehållstillstånd gäller så länge personen vill bo kvar i Sverige. Ett tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller istället under en bestämd tid, men kan förlängas om kraven för att få bo kvar i Sverige är uppfyllda.

Att få ett permanent uppehållstillstånd som egen företagare:

För att få permanent uppehållstillstånd som egen företagare behöver företagaren bland annat driva företaget, ha det avgörande ansvaret och äga minst hälften av företaget. Företaget behöver även ha god balans och företagaren ska kunna försörja sig på sin verksamhet och kunna göra det i två år framöver.

Den tillfälliga lagen – svårare att få permanenta uppehållstillstånd

Den tillfälliga lagen infördes i samband med flyktingsituationen 2015 i syfte att minska asylinvandringen till Sverige. Lagen, som infördes den 20 juli 2016, begränsar bland annat möjligheterna till att få ett permanent uppehållstillstånd. Tidigare var permanenta uppehållstillstånd huvudregeln för asylsökande men sedan lagen började gälla är de tillfälliga uppehållstillstånden huvudregeln.

Lagen upphör att gälla den 19 juli 2021.

Källa: Migrationsverket

ANNONS