De lagade rampen vid Grevedämmet med rester från Way out west

Den ideella klubben bestals på reglar och annat material som behövs för bygget av en skateboardramp. Istället blev det till att lappa och laga – med rester från en ramp som satt uppe under Way out west.

ANNONS
|

– Det var Katta som fick med lite spillbitar så nu har rampen räddats tillfälligt i alla fall. Jag var med och byggde den för sju, åtta år sen.

Det säger Kikåsbon Marcus Tidholm som under torsdagen hjälpte till med att laga den slitna och utnötta rampen vid Grevedämmet. Och den Katta han pratar om heter Sterner i efternamn. Även hon är Kikåsbo, tillika generalsekreterare för Sveriges skateboardförbund samt engagerad i Mölndals skateboardförening

– Vi är inte traditionell förening med träningstider och liknande. Syftet är att få till platser där man kan åka när som helst, säger Katta Sterner.

”Mycket ideella krafter”

Skejtparken i Kållered är en av de platserna, en annan är Grevedämmet vid toppen av Mölndals kråka.

ANNONS

– Här fanns det tidigare en ramp men den senaste var det vi som byggde. Det ligger mycket ideella krafter bakom den.

Planen var att påbörja en rejäl restaurering. På knappt tre år utomhus var plywoodskivor hårt åtgångna, likaså reglarna. Och nya reglar hade införskaffats, arbetet skulle till att starta när någon för en dryg vecka sedan plockade med sig dem.

– Väldigt tråkigt. Särskilt när det handlar om material som ska användas av medlemmar som bor i närområdet och där många är unga. Det blir att man tappar lusten lite, säger Katta Sterner.

”Mest för barnen”

Men för att verksamheten ändå ska kunna fortgå under hösten och vintern, om den senare blir mild, lagades ändå de hål som uppstått med spillbitarna från Way out west.

– Mina barn åker, och jag också, men det är väl kanske mest för barnen här i området som jag hjälpte till, säger Marcus Tidholm.

Brukar ni åka här?

– Inte så ofta just nu. Jag tror många drar sig för att åka mitt i en arbetsplats, men annars har det varit en del.

Mitt i en byggarbetsplats

Inte nog med att det pågår ett stort arbete i och kring Mölndalsån mellan Stensjön och Kvarnfallet, därutöver renoveras också Grevedämmets skola. En renovering som drar ut på tiden och som ställt till vissa bekymmer då marken både är en byggarbetsplats och en plats för skateboardåkning. Men nu kan skejtarna ändå komma förbi avstängningarna och nå rampen.

– Även om jag bara bor några minuter härifrån så är det inte ofta jag drar hit. Jag kör mer i Varberg, Skåne och inne vid Bergakungen i Göteborg, säger 17-årige Karl Odlöw.

Han uppmanar de som kan att skänka material alternativt swisha pengar till MSF så att en omfattande ramprenovering kan bli av till våren.

– Det är så irriterande att grejerna försvunnit, säger Karl Odlöw.

– Förra gången, för två, tre år sen gjorde vi en insamling och då fick vi ihop 15 000 kronor så att vi kunde byta ut alla skivor. Men de har ju gått upp i pris så mycket. Senast jag kollade skulle det nog gå på 32 000 och därför blir det extra surt att vi inte fick behålla våra reglar, säger Katta Sterner.

Vill utmana sig själv

På Grevedämmet kör åkare i olika åldrar – barn, ungdomar, yngre vuxna och medelålders samsas om utrymmet på asfalten och rampen. Åtminstone när det inte är en byggarbetsplats. Så vad är egentligen grejen med skateboard?

– Man har kul. Jag tycker om att våga testa nya grejer och komma ur min comfort zone. Lära mig nya tricks och våga utmana mig själv, säger Karl Odlöw som började åka tidigt men la av för att hitta tillbaka till skateboarden för tre år sedan.

LÄS MER:Mölndals skateboardförening bjöd in till träff i Kållered

LÄS MER:Därför är vattennivåerna låga i Mölndalsån: ”Krav att hålla minimiflöde”

LÄS MER:Stefan Sporsén från Bifrost spelar med Håkan Hellström på utsålt Ullevi

ANNONS