De ordnar Halloweenparty för NPF-familjer

På Halloween händer det grejer i Brattåsskolans gympasal. Föreningen Attention Mölndal anordnar ett Halloweenparty för barn med NPF-diagnoser och deras familjer.
– Vi är ett gäng som vill att också våra barn ska få ett sammanhang och känna samhörighet, säger Evelina Lindahl.

ANNONS

Lördag den 30 oktober blir det musik, fest och fika. Det hela anordnas av föreningen Attention Mölndal, som är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

LÄS MER:Peter Pan gjorde succé – nu ser Teaterhuset positivt på framtiden igen

Evelina Lindahl är styrelsemedlem i föreningen och arrangerar Halloweenpartyt.

– Jag har upplevt att det inte finns så mycket fritidsaktiviteter som är anpassade för våra barn. Jag har själv en nioårig son med svår adhd och det är svårt att hitta aktiviteter som passar honom och hans förutsättningar, säger hon.

Öppet för alla

I Mölndal har föreningen funnits i ett år, men det är först nu när restriktionerna lättar som man kan börja arrangera olika aktiviteter. En gång i veckan har de idrottslek för mindre barn och tjejhäng för tjejer med autism.

ANNONS

LÄS MER:Sofie Wallenius från Hällesåker skapar knäppa och glada möbler

Föreningen

Attention Mölndal är en lokalförening till Riksförbundet Attention som är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom ADHD, ASD/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörningar.

Förberedelserna inför Halloween är nu i full gång. I vanliga fall är aktiviteterna endast till för medlemmar, men den här gången har man valt att öppna upp för alla familjer med NPF-diagnoser.

Skillnaden i att planera ett Halloweenparty just för dessa barn ligger till stor del i förberedelserna.

LÄS MER:Målandet bevarar vänskapen på ålderns höst

”Vissa vill bara titta medan andra dansar järnet”

– Vi har valt inte gå ut med så mycket information ifall det blir förändringar. De här barnen behöver veta vad som gäller, så veckan innan skickar vi ut ett mejl med bildstöd och vad dagen kommer att innebära så att de får så mycket förberedelse som möjligt. Vissa barn kanske bara vill titta medan andra kommer att gå all in och sminka sig, ha halloweenkostym och dansa järnet.

Även om barnen kan ha samma diagnoser finns ett stort spektra. Något som fungerar för en barn kanske inte går alls för någon annan. Därför är Evelina och de andra beredda på att de kanske måste stänga av musiken eller på andra sätt anpassa partyt efter barnen.

– Det är inte helt enkelt att skapa ett event som passar för alla, därför spelar förberedelse stor roll. Man kanske tar med sig brusreducerande hörlurar eller andra hjälpmedel, säger Evelina Lindahl och fortsätter.

– Vi har redan fem familjer anmälda och vi trodde inte att det skulle bli så positiva reaktioner som det har blivit. Även familjer som inte har barn med NPF har hört av sig.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndal-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS