Deadline för SAS-strejken är slut

Trots månader av förhandlingar om piloternas kollektivavtal och flera uppskjutningar av deadline så blev det ingen överenskommelse. SAS-piloterna går ut i strejk på måndagen. Det innebär att tiotusentals resenärer kommer att påverkas varje dag.

ANNONS
|

Deadline var satt till klockan 12 på måndagen men strejkbeskedet dröjde. Vid halv ett tiden stod det klart att SAS-piloterna går i strejk. Flera av dagens avgångar på Landvetter riskerar att ställas in då parterna inte nått en överenskommelse. En flight till Malaga som skulle avgått kl 16.15 idag är nu inställd.

Enligt SAS rör det sig om totalt mellan 200 och 250 inställda avgångar och upp emot 30 000 resenärer varje dag som kan drabbas av konflikten mellan pilotfacket Svensk pilotförening och SAS ledning. Det innebär att ungefär hälften av alla passagerare skulle påverkas av de 900 SAS-piloternas strejk.

ANNONS

– Det här är riktigt dåliga nyheter för företaget, säger SAS vd Anko van der Werff på en presskonferens på måndagen.

Han konstaterar att flygbolaget har gått igenom en svår pandemi och mottagit massor av skattepengar.

– Jag tycker att det är skamligt att det är så här piloterna väljer att betala tillbaka, säger han.

Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen av fackföreningen menar istället att det är SAS som inte vill ha en överenskommelse.

– Målsnöret har flyttats gång på gång på gång men vi har inte nått hela vägen fram.Vi skyller det på SAS, de vill inte ha en överenskommelse. säger han på måndagens presskonferens.

Det var för mer än tre veckor sedan som Svensk pilotförening lämnade in strejkvarslet till Medlingsinstitutet. Sedan dess har parterna fört intensiva förhandlingar om piloternas kollektivavtal som upphörde gälla i mars i år.

Martin Lindgren vill inte gå in på detaljer kring vad det är i avtalet parterna är oense om, men mycket handlar om hur SAS har behandlat sina anställda de senaste åren.

– Den skandinaviska modellen är viktig för oss och att piloter är anställda hos det flygbolag som man jobbar för, säger Martin Lindgren.

De resenärer som har en bokning fram till den 7 juli kommer kunna boka om sitt resedatum upp till ett år i förväg kostnadsfritt om det blir strejk. Mycket är dock redan fullbokat, enligt SAS.

Flyg från Landvetter som kan påverkas

Tid, destination, flightnummer

Måndag:

16.15, Malaga, SK15, INSTÄLLT

Tisdag:

06.00, Split, SK1835

06.00, Stockholm, SK140

07.25, Aten, SK2939

12.45, Stockholm, SK142

16.15, Malaga, SK6015

16.25, Palma, SK1815

Så kan man få ersättning vid flygstrejk

Enligt Konsumentverket gäller samma rättigheter när flygresan ställs in på grund av strejk som av andra skäl. Om man drabbats av inställd flygning på grund av strejk har konsumenten alltid rätt att antingen boka om biljetten eller få pengarna tillbaka genom att kontakta flygbolaget.

Enligt EU:s gemensamma lagstiftning har man som drabbad rätt till ekonomisk ersättning. För att få ersättning är det viktigt att skicka med underlag, som kvitton. Med hjälp av Konsumentverkets digitala verktyg, Flygkatalysatorn kan man se vilka rättigheter man har vid en strejk.

ANNONS