Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Massagestund mellan Tore och Merja på Hotell Romantik. SVT:s nya dejtingprogram har gett mig glädje i januarimörkret, skriver Elvira Linderot på Mölndals-Posten. Bild: SVT
Massagestund mellan Tore och Merja på Hotell Romantik. SVT:s nya dejtingprogram har gett mig glädje i januarimörkret, skriver Elvira Linderot på Mölndals-Posten. Bild: SVT

Elvira Linderot: Dejtingprogrammet ”Hotell Romantik” ger mig lite hopp i ett vintergrått Mölndal

Det finns mycket att säga om dejtingprogram på tv, men det här känns faktiskt på riktigt. Åtminstone blir det en påminnelse om hur mycket vi behöver varandra – både i Alperna och i Mölndal.

Det är grått på Brogatan nu. Regnigt och tråkigt och grått. Sa jag grått? Det finns inget mer uttjatat än att prata om vädret, men vad ska vi göra när vi lever utan sol stora delar av året. Det är klart att vi blir besatta.

Frågan är hur vi tar oss igenom mörkret, det som inte bara består av en långsam januarimånad utan av ekonomisk osäkerhet och krig i Europa.

Att titta på ett dejtingprogram på SVT låter som en banal tröst. Det är förstås inte lösningen på någonting, men det ger mig... hopp, och lite energi att ta mig vidare tillsammans med andra.

Låt mig förklara. Hotell Romantik är ett nytt program på SVT som går ut på att ett antal singlar över 65 år samlas på ett hotell i Alperna. Där får de göra olika aktiviteter, dansa och lära känna varandra. Har de tur uppstår kärlek.

Det känns äkta

Nu sker allting framför tv-kameror och vem vet hur uppstyrt och klippt allting är. Men, det känns på riktigt. Här får vi möta människor som genuint letar efter närhet och kärlek. Några av dem har förlorat sina tidigare partners och söker nu efter någon att uppleva ålderdomen med. Eller, som en av deltagarna säger, att fortsätta vara ung tillsammans med.

Än så länge har det kommit två avsnitt och scenerna när män och kvinnor håller om varandra, viker sig av skratt, och trillar omkull i en rodelbana är fasen bland det finaste jag sett på tv. När en av herrarna pratade om sina barnbarn och hur mycket de betyder för honom började jag gråta, det var ännu finare.

Det enda som stör mig lite är de två unga programledare som stundtals beter sig som klämkäcka lekledare på Gran Canaria. Sen finns det förstås en del ”jobbiga” typer bland deltagarna också, och några som verkar fast i ganska förlegade könsroller (kom igen, en kvinna måste få öppna en balkongdörr själv utan att mannen känner sig hotad. Ni som sett serien vet vad jag pratar om).

Har väckt känslor

Hursomhelst har det här tv-programmet väckt oväntat mycket känslor hos mig. Det kanske beror på vintermörkret och att många är ensamma och har det tufft just nu, men det blir som en påminnelse om hur viktigt det är med skratt, familj, kärlek och vänner.

Jag ska erkänna att det gör ont i mig att se dem som hamnat lite på kanten på hotellet, de som inte är bra på att dansa, de som inte vill åka rodelbana. Jag hoppas innerligt att de också träffar någon, om inte på tv så utanför. Och om inte romantisk kärlek så åtminstone vänskap.

Det är tydligt att vi behöver varandra, både i Alperna och i ett vintergrått Mölndal.

LÄS OCKSÅ: Star Wars-bröllop i Mölndal

LÄS OCKSÅ: Drop in-vigsel under konstverket Gaia i Fässbergs kyrka

LÄS OCKSÅ: Därför startar Noomi en grupp – för alla singlar i Mölndal