Tunnelbanemyggan tillhör arten sydlig husmygga.
Tunnelbanemyggan tillhör arten sydlig husmygga. Bild: Anders Lindström

Den här blodgruppen verkar myggen gilla mest

Nu är det myggtider då de små flygfäna suger blod och skapar klåda. De lockas av hur vi doftar, men även blodgruppen verkar påverka hur många bett vi får. För de har en favoritblodgrupp enligt studier.

ANNONS
|

Sommar brukar betyda bett och stick av olika sorters djur och kryp. Några som kan vara riktigt plågsamma är myggen. De trycker in sin sugsnabel i huden och sprutar in saliv och suger sen blod. Och det är deras saliv vi reagerar på och som ger klåda och rodnad.

Men numera håller de sig inte i skogen, utan myggan som fått namnet tunnelbanemyggan flyger gladeligen runt i lägenheter i Göteborg.

LÄS MER:Vilsen höna på polisstationen i Mölndal

Enligt Anders Lindström, som är forskare och myggexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt, verkar inte mygg generellt vara ett stort problem i Göteborg ännu i sommar. Men det kan så klart förändras.

ANNONS

– Blir det väldigt varmt kommer de upp från marken där de bor, och är det varmt har vi öppna fönster. Då tar de sig in, och får de tag på blod lägger de mycket ägg. Värmen gör att det blir mycket mygg för de kläcks snabbare.

Anders Lindström är forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt och expert på bland annat mygg.
Anders Lindström är forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt och expert på bland annat mygg. Bild: Privat

Han deltar just nu i ett projekt initierat av Forskningsrådet för att se hur städer som bland annat Göteborg påverkas ur myggperspektiv när man vill ha mer växtlighet och vatten i staden för miljöns skull.

– Då får man vara medveten om att man kan göra det bättre för myggen, den aspekten måste man vara medveten om. Detta påverkar dock inte tunnelbanemyggan.

Vi doftar olika

Något de flesta av oss garanterat märkt är att vissa blir sönderbitna av myggen medans andra inte verkar få ett enda bett. Och det beror på hur vi doftar, enligt Anders Lindström – för vi har ett 15-tal nyckelämnen som lockar myggen när de kommer nära, men som vi själva inte känner.

– Vi har olika kroppsdofter som doftar olika, och vi luktar olika gott för dem. Men vi kan inte lukta oss till vilka som kommer att bli bitna.

Blodgruppen som lockar till bett

Men är inte bara vår doft som lockar, även blodgruppen ser ut att påverka antal bett. Enligt studier attraheras myggen mer av de som har blodgrupp 0. De blir oftare bitna menar Anders Lindström.

LÄS MER:Så här varmt är det i Mölndals badvatten

Men de som tillhör en annan blodgrupp är ändå inte skyddade från dessa flygfän, så enkelt är det inte. För de producerar något annat ämne som lockar.

Har myggen någon kroppsdel de gillar mer än andra?

– En del verkar gilla fötter, lukten av fötter triggar vissa arter mer än andra, framförallt utomlands. Det kan vara så i Sverige med, men här beror det mer på att myggen finns i gräset om vi blir bitna på fötterna.

Hur kan man skydda sig från att bli biten?

– Använd myggmedel, för det maskerar doften av oss. De gillar inte heller citronella. Den man kan elda till exempel stöter bort dem för den luktar mer än vad vi gör. De luktar så illa att det inte är värt att flyga fram, eller så döljs doften av oss, säger Anders Lindström.

Blir det för jobbigt råder han till att ta på sig långärmat och byxor även om det är varmt. Eller gå in.

Tunnelbanemyggan svår att bli av med

Än så länge har han inte fått några rapporter om tunnelbanemyggans framfart i år, men de har säkert haft en bra start menar han i och med fukten i våras.

Att just den myggan tar sig in i våra hem beror på att de är mer bekväma i stadsmiljön – för den är helt beroende av till exempel källare och kloaker där de bor. Andra mygg letar också efter oss, men är inte lika bekväma med att komma in i hemmen, utan väntar på att vi istället kommer ut.

LÄS MER:Många mördarsniglar i sommar

Tunnelbanemyggan är svår att komma åt hemma för den väntar på att vi ska somna och då biter den. Den vill ha stilla offer för då riskerar den inte att skadas.När den sen sugit blod vill den sitta där det är svalt, fuktigt och mörkt och smälta blodet i flera dagar för att sen lägga ägg. Vilket de gör under marken - som i kulvertar, kloaker eller vattenfyllda källare.

En annan skillnad på tunnelbanemyggan och andra mygg är att de inte behöver blod för att föröka sig berättar Anders Lindström.

Att bli av med den här myggan menar han är svårt med tanke på var de bor.

– Man vet inte riktigt var de finns och på hur många ställen. Man kan ju inte kolla alla kulvertar i källare i till exempel Majorna, och vem ska betala för det isåfall?

Så lindrar man bett från mygg och knott:

Klådan kan lindras av kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel och receptfri hydrokortison. Man kan också badda med kallt vatten eller en isbit inlindad i tyg.

Är klådan besvärlig kan man äta receptfria tabletter med antihistamin mot allergi. Det finns olika åldersgränser för olika åldrar, så läs bruksanvisningen.

Undvik att klia på betten för då kan klådan bli värre.

Kontakta vårdcentral om svullnad, rodnad och smärta på stickstället blir kraftig och ökar efter några dagar. Och om du fått flera stick samtidigt som ger kraftig svullnad och klåda.

Källa: 1177.se

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS