Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Rantsi (M) är ordförande i skolnämnden i Mölndal.  Bild: Martin Björklund/Emmy Jonsson
Johanna Rantsi (M) är ordförande i skolnämnden i Mölndal. Bild: Martin Björklund/Emmy Jonsson

Det här händer med fritidsgården – ska byggas om till särskola

När skolförvaltningen behövde lokalerna tvingades Fässbergs fritidsgård att stänga. Nu står det klart vad byggnaden ska användas till: En särskola för elever i årskurs 7–9.

Det var i slutet på september som det blev offentligt att Fässbergs fritidsgård skulle stängas.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Det tycker vi alla, har fritidsledaren Thomas Welin tidigare sagt till Mölndals-Posten.

Fritidsgården har legat i Fässbergsskolans lokaler i snart sex år, men det var redan från början tänkt som en tillfällig lösning.

Särskola

I somras kom beskedet att skolförvaltningen behövde få tillbaka sina lokaler – och nu står det klart vad de ska användas till.

LÄS MER: Då stänger Fässbergs fritidsgård – skarp kritik från ansvarig chef och politiker

– Det kommer bli en särskola där för elever i årskurs sju till nio, säger Johanna Rantsi (M) som är ordförande i skolnämnden.

Skolnämnden har länge velat slå ihop särskolorna i kommunen till två större enheter – en på Fässbergsskolan och en på Katrinebergsskolan. Problemet har varit att det saknas lokaler.

– Det behöver göras en omorganisation av nästan hela särskolan. Det här är ett steg i det, säger Johanna Rantsi.

Särskolor i Mölndals stad

I dag finns grundsärskolor på tre platser i kommunen: Katrinebergsskolan, Rävekärrsskolan och Streteredsskolan. I framtiden är tanken att eleverna ska samlas på två större särskolor: en på Fässbergsskolan och en på Katrinebergsskolan. Exakt hur omorganisationen ska gå till är inte klart ännu.

Bäst lämpad

Det är fastighetsavdelningen i kommunen som har letat lämpliga lokaler åt särskolan. Till slut landade det alltså i att göra om fritidsgården.

– Det är den yta som vi anser är, storleksmässigt, bäst lämpad för behovet som finns. Lokalen har varit till låns till fritidsverksamheten, och nu behövs den till skolverksamhet i stället, säger Thea Wedin som är projektchef på fastighetsavdelningen.

LÄS MER: Deras barn mår dåligt i skolan – medan staden letar lokaler

Lokalerna det handlar om ligger i hus H på Fässbergsskolan. Det är ungefär halva huset som har varit fritidsgård och som nu ska bli särskola – en yta på totalt 811 kvadratmeter.

– Nu väntar vi på ett igångsättningsbeslut och sen ett godkänt bygglov för att kunna komma igång, säger Thea Wedin.

Den 6 oktober ska ärendet upp i kommunstyrelsen. Byggnaden behöver renoveras både invändigt och utvändigt om beslutet fattas, vilket beräknas kosta 19 miljoner kronor.

– Det är jättestor skillnad på det som finns där i dag och det som behöver komma till, säger Thea Wedin.

Behövs en långsiktighet

När särskolan står klar är tanken att elever från Stretereds särskola ska flytta dit. Det gör i sin tur att Streteredsskolan får mer plats och kan ta emot elever från Östergårdsskolan. Det kommer att behövas när Östergårdsskolan ska byggas om till förskola.

”För att elever ska kunna flytta till Stretered så behöver särskolelokalerna byggas om till skollokaler. Särskolan flyttas då till Fässberg Hus H som är det mest prioriterade projektet att komma igång med”, står det i en tjänsteskrivelse.

Men det finns också en tanke med att särskolan flyttas till just Fässbergsskolan. I samma område ligger nämligen Frejagymnasiet, som är en gymnasiesärskola.

– Tanken är att grundsärskolan och gymnasiesärskolan ska samarbeta mer, för att ta till vara på den kompetens som finns, säger Johanna Rantsi (M).

Har tagit lång tid

Planerna på att slå ihop särskolorna har funnits i flera år men har dragit ut på tiden, bland annat på grund av lokalfrågan.

– Det är inte bra. Det behövs en långsiktig strategi för de här eleverna, och det har varit för många kortsiktiga lösningar, säger Johanna Rantsi.

Om inget oväntat händer är tanken att ombyggnaden ska vara klar under sommaren eller hösten 2022.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.