Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Detta hände i Mölndal under 2021– här är nyhetsåret i text och bilder

Året går mot sitt slut och Mölndals-Posten blickar tillbaka på några av sakerna som hände i Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker under 2021.

Det är nyårsafton och ännu ett annorlunda år går mot sitt slut. Vad passar då bättre än att se tillbaka på både det allvarliga och det roliga som skedde i din närhet. Mölndals-Posten har satt ihop en lista för 2021, med händelser från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker med omnejd. Så, luta dig tillbaka och läs om bland annat årets nyhetshändelse, årets följetong och årets mysterium.

Gott nytt år från Mölndals-Posten!

Bild: Elvira Linderot
Bild: Elvira Linderot

Årets följetong: Hålstens förskola

Planen är att bygga en ny förskola med 12 avdelningar i Hålsten – men projektet har kantats av svårigheter. Under 2021 har Mölndals-Posten rapporterat om de många turerna och grannarnas protester. Det finns ett politiskt beslut på att bygga förskolan, men problemen är att marken är väldigt svår att bygga på, att det finns hotade groddjur i området och att trafikförutsättningarna inte är optimala. Mölndals stad tror att de här sakerna går att lösa, medan en del Mölndalsbor tycker att projektet borde läggas ner. Senast i raden av händelser är att Länsstyrelsen i Västra Götaland säger nej till bygget, på grund av de hotade arterna. För att kunna fortsätta med projektet måste Mölndals stad nu ansöka om och få en artskyddsdispens.
Bild: Matilda Spetz
Bild: Matilda Spetz

Årets pengaregn: Toppchefernas pensioner

Under året kunde Mölndals-Posten berätta om de generösa pensionsvillkoren för toppchefer i Mölndals stad. 30 procent utöver månadslönen – det är vad Mölndals stad betalar in i pension för de tolv högsta cheferna. Ingen annan kranskommun till Göteborg har lika generösa avtal. Frågan väckte både ilska och debatt och politikerna sa att de skulle se över avtalen. Ärendet är under utredning, men än så länge har det inte tagits något beslut om nya pensionsavtal.
Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Årets nyhetshändelse: Branden i Lindome

Den 17 april härjade en stor brand i ett flerfamiljshus med 48 lägenheter på Tåbrovägen i Lindome. Mitt i natten tvingades de boende fly sina lägenheter och se sina hem förstöras. En del av lägenheterna klarade sig men de flesta blev vatten- och rökskadade, alternativt helt utbrända. Två personer fick vårdas på sjukhus för rök- respektive fallskador. Timmarna och dagarna som följde gick Lindomeborna ihop och hjälpte varandra. Församlingscentrumet öppnade upp sina dörrar för de branddrabbade och mängder av skor, kläder och täcken skänktes av folk som ville hjälpa till.
– Jag tycker branden gav ett kvitto på att Lindomeborna hjälper varandra när det verkligen gäller. Det var en hemsk händelse som det ändå växte fram mycket gott av, har Ingela Skarin Håkansson, diakon i Lindome församling, tidigare sagt till Mölndals-Posten.
Bild: Anna Mattisson
Bild: Anna Mattisson

Årets oväntade debatt: Trollskogen i Livered

Vem kunde tro att ett gäng tomtar och troll skulle leda till en av årets hetsigaste debatter i Mölndals-Posten? Men så blev det. Allt började 2018 när några lokalbor byggde upp ett tomteland för barn i Livered, Kållered. Under åren som gick pyntades skogsområdet allt mer och blev till en ”Trollskog” med fantasifulla träfigurer, gosedjur, skyltar och färg. En del älskade området, andra tyckte att det förstörde skogen. I början av 2021 kom beslutet från Mölndals stad: Trollskogen hade vuxit för mycket och skulle rivas. Det ledde till en rad hetsiga Facebookinlägg, en protestlista med hundratals namnunderskrifter och att ärendet hamnade hos politikerna. Men beslutet stod fast och i somras plockades Trollskogen ner.
Bild: Fredrik Hofflander
Bild: Fredrik Hofflander

Årets oväder: Snöfallet över kommunen

Den 30 november kom det: årets första snöfall. Till en början var det ett relativt tunt snötäcke som lade sig över kommunen, men under dagarna som följde fortsatte snön att falla. När det var som värst ställdes nästan all kollektivtrafik in, hemtjänsten fastnade i snödrivor och kommunen hann inte med att snöröja. Efteråt fick Mölndals stad kritik för snöröjningen och Västtrafik för att de inte hade bussar som klarade halkan. Trots allt tyckte chefen för tekniska förvaltningen, som ansvarar för snöröjningen, att de klarat uppdraget.
– På det stora hela vill jag ändå säga att den har gått bra, den här snöröjningen. Man kan inte förvänta sig att vi ska ha en enorm röjningsstyrka när det vissa år inte kommer någon snö över huvud taget, sa Göran Werner den 11 december.
Bild: Camilla Moestedt
Bild: Camilla Moestedt

Årets mysterium: Den okända fartkameran

I våras stod det plötsligt en ny fartkamera på Spårhagavägen i Lindome. Det märkliga var att ingen ville kännas vid den. Efter att ha undersökt saken konstaterade Trafikverket att det inte var de som hade satt upp kameran – och att de inte hade någon aning om vem som gjort det. Efter några dagar plockades anordningen ner av polisen. Där kunde historien ha slutat om inte P4 Göteborg fått reda på vem som låg bakom ”kameran”. Det visade sig att fartkameran var byggd av den privatperson, Tommy, som ägde marken strax intill vägen. Han var helt enkelt trött på alla fortkörare och valde därför att ta saken i egna händer – han byggde en fågelholk som såg ut precis som en fartkamera. Eftersom det inte är olagligt att sätta upp en fågelholk fick polisen så vackert lämna tillbaka den till Tommy, som satte upp den vid Spårhagavägen igen.
Bild: Erika Arnadottir
Bild: Erika Arnadottir

Årets huvudvärk: Coronapandemin

Pandemin har behållit sitt grepp om världen och under vintern och våren slet vårdpersonalen på Mölndals sjukhus. Då var många svårt sjuka och inläggningarna på IVA låg på en hög nivå. I takt med att fler vaccinerades minskade både smittspridningen och antalet sjuka och döda i covid-19. Under sommaren såg läget betydligt bättre ut och en efter en plockades restriktionerna bort. De senaste veckorna har läget dock förvärrats igen – med nya restriktioner som följd. Än så länge ligger sjukhusinläggningarna på en betydligt lägre nivå än i våras, men det finns en oro för att fler ska bli svårt sjuka i covid-19 igen.
Bild: Matilda Spetz
Bild: Matilda Spetz

Årets trend: Nya padelbanor

Trenden är inte helt ny, men under 2021 tycks padelbanorna ha ploppat upp som – just det – svampar ur jorden runt om i kommunen. Den stora anläggningen på Åby arena blev klar, nya utomhusbanor byggdes i Lindome, ännu fler utomhusbanor samt en inomhusanläggning kom till i samma kommundel, två utomhusbanor med ”karibiskt tema” dök upp i Kållered – och så vidare. Den senaste satsningen är en padelhall i Rävekärr, som håller på att byggas just nu. Om intresset för sporten håller i sig återstår att se – men just nu verkar den onekligen vara inne.
Bild: Trygve. Finkelsen
Bild: Trygve. Finkelsen

Årets underhållare: Betty Rose

Att Åby hade en egen wrestlingstjärna var nog nytt för många. Som sitt alter ego, den blåhåriga Betty Rose, är Linnéa Runhage en av bara fyra kvinnliga wrestlare i landet – och en riktig publikfavorit. Mölndals-Postens följde med henne in i en värld som hon själv beskriver som ”actionfilm i teaterform, den bästa underhållningen som finns.” I ringen gör hon hoppsparkar, tar brottargrepp och håller ner sina motståndare – i verkligheten bor hon med sin sambo i Åby och jobbar med marknadsföring.
Bild: Martin Björklund
Bild: Martin Björklund

Årets Mölndalsbo: Ingela Skarin Håkansson

I år blev den här kategorin väldigt enkel eftersom Mölndals-Posten faktiskt delade ut ett pris till Årets Mölndalsbo 2021. Utmärkelsen är tänkt att bli en årlig tradition och ska ges till någon som varit en inspiration för andra. I år föll valet, efter att det kommit in drygt 50 förslag, på diakonen Ingela Skarin Håkansson. Hon öppnade upp församlingscentrum när det brann i Lindome, och såg till att de drabbade fick en trygg och varm plats att vara på. Dessutom har hon jobbat i många år med att ge stöd till bland annat barnfamiljer och personer som har det tufft ekonomiskt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.