Dianas elräkning tredubblades – nu har hon stängt av värmen hemma

Diana Valkola bor i en eluppvärmd lägenhet i Kikås och måste betala 3 500 kronor i elkostnader bara för december. Det är en tredubbling jämfört med förra vintern.
– Jag har fått stänga av elementen hemma, det enda stället som är varmt är badrummet, säger hon.

ANNONS
|

De höga elpriserna i Sverige har slagit hårt mot både företag och privatpersoner, och förra månaden sköt priset i höjden.

– Jag har rörligt pris och jag vet att det blir dyrare på vintern, men inte riktigt så här dyrt, säger Diana Valkola som bor i en hyreslägenhet på Glasberget.

I december låg snittpriset i elområde 3, som Mölndal tillhör, på drygt 180 öre per kilowattimme. Det kan jämföras med december 2020 då elpriset låg på drygt 31 öre per kilowattimme.

LÄS MER:Regeringen föreslår lättnader för dyra elräkningar

För den som har ett rörligt elavtal kan det innebära många hundra- eller tusenlappar i skillnad.

ANNONS

– I december förra året betalade jag drygt 1 100 kronor för elen, nu ska jag betala 3 500 kronor, säger Diana Valkola och förklarar att det är inklusive nätavgift, skatt och så vidare.

Det är ett högt elpris för någon som bor i en lägenhet. Förklaringen i Dianas fall är att hon har kallhyra, vilket innebär att hon får betala för både värme, varmvatten och hushållsel.

– Jag bor ensam i en trea på 75 kvadrat. Det som slukar mest el är ju uppvärmningen, säger Diana Valkola.

Har det kallt hemma

För att hålla nere kostnaderna har hon nu stängt av de flesta av sina element, och har en inomhustemperatur på runt 15–16 grader.

– Det får bli tjocka strumpor och dubbla filtar när man sitter i soffan. Och så får jag får väl vara på toaletten där det är varmt.

Den höga elräkningen känns i plånboken och för att få ihop ekonomin har Diana Valkola tagit extrapass på jobbet.

– Jag klarar mig, men jag tycker synd om de som är ensamstående och har dålig ekonomi. Eller de som sitter i samma sorts lägenhet som jag och är pensionärer. Hur klarar de en så här hög elräkning?

LÄS MER:Höga elpriser slår mot trädgårdshandeln i Rävekärr

Ragnar Uppström är energi- och klimatrådgivare på Mölndals stad. Han säger att det höga elpriset drabbar vissa hårdare än andra.

– Alla som har rörligt elavtal påverkas ju men i en lägenhet är det en måttlig förändring. Det är framförallt villaägare som har elvärme som fått högre kostnader, säger han.

Se över användningen

Personer som Diana Valkola, som har en lägenhet med kallhyra, kan också drabbas hårt.

– Den varianten finns också, det stämmer. Men i de flesta lägenheter ingår värmen, säger Ragnar Uppström.

Han säger att det finns en del man kan göra för att påverka sin elräkning.

– På kort sikt handlar det om att se över sitt beteende och hur mycket el man använder. Har man elvärme kan man sänka temperaturen något, säger han.

LÄS MER:Klarar vi av en extra kall vinter i år?

På längre sikt kan det vara bra att se över sitt elavtal, och eventuellt byta värmesystem.

– Har man direktel eller elpanna så kan man byta till någon annan lösning, till exempel en värmepump eller fjärrvärme. Man kan också göra isoleringsåtgärder i huset, säger han.

För den som sitter i en lägenhet är det svårare att påverka uppvärmningen.

– Jag kan ju inte montera en luftvärmepump eller elda i en kamin. Det är lite störigt, säger Diana Valkola.

LÄS MER:Bostäder, kontor och simhall – här är de största byggprojekten i Mölndal

Däremot planerar hon att så småningom byta till ett fast elavtal.

– Jag har tänkt binda mitt elpris till sommaren när det är billigare. Just nu är det bara att vänta ut skiten. Man har lärt sig mycket på det här, säger hon.

De flesta har varmhyra

Det är Mölndalsbostäder som hyr ut lägenheterna på Glasberget. Att bolagets hyresgäster har kallhyra är ovanligt. Majoriteten har fjärrvärme och varmhyra.

– Vi har två områden med kallhyra: Kålleredsgården och Glasberget. Totalt är det 225 av våra 3046 lägenheter som har det och som värms upp med el, säger Henrik Freed, förvaltningschef på bolaget.

LÄS MER:Hyresgästerna på Störtfjällsgatan vill köpa loss sitt hus – Mölndalsbostäder säger nej

Han säger att det inte är optimalt, men att det beror på förutsättningarna när lägenheterna byggdes på 80- och 90-talet.

– På Glasberget fanns ingen möjlighet att dra upp fjärrvärme, och det finns det kanske fortfarande inte. Då blev det el där. Ute i Kållered hade man inte byggt ut fjärrvärme, men det har man nu. I Kålleredsgården tittar vi på om vi ska ändra till någon annan typ av uppvärmning nu, säger han.

Att hyresgäster med kallhyra får högre månadskostnader nu, på grund av det höga elpriset, är inget bostadsbolaget kan göra något åt.

– Hyresgästerna vet om förutsättningarna när de flyttar in och hyrorna är förhandlade utifrån att det är kallhyra. Sen är det valfritt om man vill ha ett fast eller rörligt elavtal, säger Henrik Freed.

Är du intresserad av ekonomi och elpriser? Här kan du läsa fler artiklar i samma ämne:

ANNONS